Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Koffie drinken gezond? 5 positieve effecten

Zweden zijn na de Finnen de grootste koffieliefhebbers. We kunnen hiervan leren, want koffie bevat niet alleen cafeïne, maar ook antioxidanten die de gezondheid bevorderen. Onderzoek ondersteunt koffie’s voordelen: cafeïne geeft energie en antioxidanten versterken het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen. Meer koffie drinken, dus!

Een kop bevat gemiddeld 100-150 mg cafeïne en het effect duurt enkele uren, wat verklaart waarom sommigen ’s middags moeite hebben met slapen na koffie. Wetenschap wijst op gezondheidsvoordelen bij matige consumptie van 3-4 koppen per dag, mits maagklachten ontbreken. Let op suikerrijke koffiedrankjes en vermijd toegevoegde koekjes/gebakjes. Hoewel niet duidelijk is welke stof in koffie precies gezond is, heeft ook cafeïnevrije koffie positieve effecten. Antioxidanten spelen waarschijnlijk een hoofdrol in deze voordelen.

Voordelen van koffie drinken (volgens onderzoek)

1. Koffie drinken verkleint het risico op diabetes

Uit een grootschalige Amerikaanse studie onder 125.000 personen die 20 jaar lang werden gevolgd, bleek dat één extra kop koffie per dag het risico op diabetes verkleinde, ongeacht de hoeveelheid koffie die de deelnemers voor aanvang van het onderzoek dronken.

Uit een nog uitgebreider onderzoek onder circa 450.000 personen bleek dat degenen die 3 tot 4 koppen koffie per dag dronken minder risico hadden op diabetes dan degenen die 0 tot 2 koppen koffie per dag dronken.

2. Minder risico op beroerte

Uit een onderzoek onder 80.000 vrouwen die gedurende 20 jaar werden gevolgd bleek dat degenen die 2 tot 3 koppen koffie per dag dronken bijna 20 procent minder risico liepen op een beroerte dan vrouwen die zelden koffie dronken. Interessant daarbij was dat ook cafeïnevrije koffie het risico op beroertes verkleinde, hoewel in mindere mate dan gewone koffie.

3. Minder risico op alzheimer

Een onderzoek in Zweden en Finland toonde aan dat personen van middelbare leeftijd die 3 tot 5 koppen koffie per dag dronken 60 procent minder risico hadden op alzheimer, vergeleken met mensen die 0 tot 2 koppen koffie per dag dronken. De verklaring daarvoor is vermoedelijk dat het hoge gehalte aan antioxidanten in koffie de hersenen beschermt.

4. Minder risico op parkinson

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat cafeïne het risico op Parkinson kan verkleinen. Proefpersonen die 3 koppen koffie per dag dronken hadden 50 procent minder risico op deze ziekte.

5. Minder risico op terugkerende kanker

Uit een onderzoek in de Zweedse stad Lund onder vrouwen die borstkanker hadden gehad bleek dat de vrouwen die dagelijks meer dan 2 koppen koffie dronken minder risico hadden op een terugval. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat koffie ook het risico op terugkerende dikke darmkanker kan verkleinen.

Door Bertil Marklund

In ‘Drink meer koffie’ legt dr. Bertil Marklund uit op welke gebieden we meer moeten focussen om ons leven te verlengen en ons geluk te vergroten. Een korte gids voor een lang en gelukkig leven! 

Lees meer over voeding: