Gezonde friet: 5 alternatieven op een rij

Ach, een frietje op zijn tijd past prima in een verantwoord dieet. Vooral als je de grootte van je portie in de gaten houdt, mayonaise zonder suiker en zout gebruikt en er veel groente bij serveert. Maar om nou te zeggen dat we hier met het toonbeeld van een gezonde maaltijd te maken hebben… Ben je op zoek naar het friet-gevoel, maar wil je weleens wat anders en vooral: gezonder? Hieronder vier gezonde alternatieven voor de gefrituurde Hollandse aardappel frietjes.

5x Gezonde friet

1. Cassavefriet – Lisette Kreischer en Maartje Borst

Het recept voor deze cassavefriet met bananenketchup en pindasaus komt uit het kookboek Man.Eat.Plant. van Lisette Kreischer en Maartje Borst.

Cassavefriet met bananenketchup en pindasaus - Gezond aan tafel - recept

2. Geroosterde pastinaak friet met mieriksworteldip – Rose Elliot

Zoete, crunchy geroosterde pastinaak friet is onweerstaanbaar, vooral als je er een koude, scherpe mieriksworteldip bij serveert. Bijkomend voordeel: je krijgt meteen een flinke portie groenten binnen. Het recept voor deze geroosterde pastinaak met mieriksworteldip komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot.

Geroosterde pastinaak met mieriksworteldip - Gezond aan tafel - recept

3. Polenta friet met bieten en bloemkool – Lisette Kreischer

Deze polenta friet met bieten en bloemkool komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Het feestelijke, veganistische recept is bedoeld om de lente te vieren, maar doet het eigenlijk in ieder seizoen goed: bloemkool en rode biet zijn volgens de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal het hele jaar door een goede keuze.

Polenta friet met bieten en bloemkool - Gezond aan tafel - recept

4. Zoete aardappel friet – I’m a foodie

Het recept voor deze zoete aardappel friet komt uit het boek Eet als een expert van I’m a foodie. De frietjes worden bereid in de oven, dus zijn minder vet dan hun broertjes uit de frituurpan. En ze worden dus gemaakt van zoete aardappel: weer eens wat anders dan de Hollandse pieper. Je kunt de aardappels van tevoren snijden, zodat de bereiding erna een peulenschil is.

Zoete aardappel friet - Gezond aan tafel - recept

5. Fruitfrietjes met limoen-kokosdip – NewFysic

Het recept voor deze fruitfrietjes met limoen-kokosdip komt uit Het complete NewFysic Kookboek.

Fruitfrietjes met limoen-kokosdip - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.