Het artikel is gebaseerd op dit boek

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein
Bestel dit boekBestellen
Gezonde geest

De grote invloed van trauma en stress op gezondheid

Trauma’s, opgeslagen in je lichaam, cellen, darmen en brein, bepalen hoe je de wereld waarneemt en hoe je functioneert. Ze kunnen je groei beperken of juist bevorderen. De verwerking van trauma’s uit je leven is belangrijk voor je welzijn, relaties en gezondheid. Maar wat voor invloed hebben trauma en stress nu eigenlijk op je gezondheid (en met name op je darmen en brein)?

In dit artikel delen wij inzichten uit het boek Onrustige darmen, overprikkeld brein van Charlotte Labee.

Trauma’s en generaties

Wist je dat trauma’s van voorgaande generaties beïnvloeden wie je vandaag bent? Vaak beseffen we niet hoeveel informatie we van onze voorouders meedragen. Trauma kan je autonoom zenuwstelsel blokkeren, waardoor je je gevangen voelt in je lichaam. Klachten kunnen je levenskwaliteit en vreugde beperken. Veel overtuigingen en klachten zijn excuses van het brein, gebaseerd op herinneringen uit het verleden.  Dit fenomeen, bekend als generationeel trauma, heeft grote invloed op individuen en gemeenschappen. Onverwerkte trauma’s van vorige generaties kunnen in je cellen worden opgeslagen en je gezondheid beïnvloeden.

Lees meer: Hoe trauma’s aan volgende generaties worden doorgegeven.

Trauma en stress in het lichaam

Trauma kan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken, zelfs als je gezond leeft. Het ervaren van trauma activeert hormonen zoals cortisol en adrenaline, die leiden tot spanning en klachten. Het zenuwstelsel kan door trauma continu ‘aan’ staan, wat leidt tot stemmingswisselingen en zelfs persoonlijkheidsveranderingen.

‘Oude overtuigingen, trauma’s en herinneringen hoeven niet voor de rest van je leven onveranderd te blijven.’ – Charlotte Labee

Omgaan met trauma

Ieder mens heeft te maken met trauma. Het verwerken ervan is belangrijk voor je welzijn. Lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld trauma-sensitive yoga, is belangrijker dan gesprekstherapie om trauma te helen. Trauma komt voort uit gebeurtenissen die emoties oproepen en de stressreactie activeren. Een gezonde nervus vagus en een goed functionerend parasympathisch zenuwstelsel helpen bij het kalmeren na impactvolle gebeurtenissen.

‘Het helen van een trauma betekent niet dat je nooit meer pijn zult ervaren; het betekent dat het trauma je niet meer beperkt om ten volste te leven.’ – Charlotte Labee

Darmklachten

Trauma kan ook darmklachten veroorzaken. Vrouwen hebben vaker last van prikkelbaredarmsyndroom (PDS), wat mogelijk te maken heeft met collectief vrouwentrauma. Dit trauma is opgebouwd door eeuwenlange onderdrukking van vrouwen. Slechte voeding, toxines, en een ongezonde levensstijl kunnen tevens door het lichaam als stress worden ervaren. Chronische stress kan leiden tot een leaky gut, waarbij schadelijke stoffen de bloedbaan binnendringen en ontstekingen veroorzaken. Het herstellen van darmgezondheid vereist een holistische benadering, inclusief voeding, ontspanning en traumaverwerking.

Ontdek hier tips voor gezonde darmen.

Doorbreek de cirkel

Het onderbewustzijn stuurt je hele leven aan zonder dat je het bewust doorhebt. Gelukkig kun je het herprogrammeren en oude overtuigingen veranderen. Trauma’s en herinneringen hoeven niet de rest van je leven te bepalen. Om stress te doorbreken, kun je eenvoudige technieken gebruiken zoals slikken, ademhalingsoefeningen, bewegen, huilen, lachen, creatief bezig zijn, de natuur in gaan, knuffelen, en schudden. Het aanvullen van voedingsstoffen zoals magnesium is ook belangrijk om de stressreactie te verminderen en je gezondheid te verbeteren.

Lees hier meer over voedingstoffen die stressreacties verminderen.

Wil jij je meer verdiepen in de invloed van stress en trauma op je gezondheid en ontdekken hoe je dit kunt doorbreken? Bestel dan het boek ‘Onrustige darmen, overprikkeld brein’ van Charlotte Labee.

Ontdek meer:


Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔