Aardappel prei soep met zalm

Aardappel prei soep met zalm

Het recept voor deze aardappel prei soep met zalm komt uit het boek Vis uit blik van viskenner en oprichter en eigenaar van Fish Tales Bart van Olphen.

Over zalm uit blik, gebruikt in deze aardappel prei soep, schrijft Bart van Olphen: “De meeste ingeblikte zalm is wild en afkomstig uit de kustwateren en rivieren van Alaska. Deze zeeën en rivieren behoren tot de schoonste ter wereld. Niet onbelangrijk, want het vet van een vis neemt gemakkelijk verontreinigingen op. De Alaskazalm is niet bedreigd, want de visserijen werken al sinds 1959 met strenge vangstregels. Wetenschappers en vissers, vaak Inuït (ook bekend als Eskimo’s, maar dit woord is oorspronkelijk een scheldnaam en wordt daarom steeds minder gebruikt), houden al jaren bij hoeveel zalmen jaarlijks via de vele rivieren naar de paaigronden zwemmen. Op basis van deze gegevens wordt de vangst bepaald. De aanpak leverde het begeerde mcs-keurmerk op.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Vis uit blik

    Bart van Olphen

    • Lekker eten met duurzaam ingeblikte vis
    • Verrassend lekkere en lekker eenvoudige recepten met tonijn, zalm, krab, makreel, garnalen, mosselen en sardines uit blik
    • Van saus en soep tot sandwich of stevig gerecht: oneindig veel inspiratie

Ingrediënten aardappel prei soep

  • 5 preien, alleen het wit
  • 50 g boter
  • 3 aardappelen (bloemig)
  • 4 dl kippenbouillon
  • ijsblokjes
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • 1 blikje roze of rode zalmfilet, zonder graat en vel (uitlekgewicht 170 g), in stukjes verdeeld
  • 1 rode puntpaprika, in dunne reepjes gesneden
  • bieslook, fijngeknipt

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Snijd 4 preien in stukjes. De overgebleven prei dient als garnering.
  • Verhit de boter in een diepe pan met een dikke bodem, voeg de prei toe en smoor deze tot zij zacht is. Niet laten verkleuren.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg ze met de kippenbouillon aan de prei toe. Laat op zacht vuur de aardappelen garen.
  • Snijd de resterende prei in dunne ringen en blancheer een minuut in kokend water.
  • Koel de prei in een bak met koud water en ijsblokjes.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Maak de soep goed warm en schuim op met een staafmixer.
  • Verdeel de soep en garneer met de zalm, paprika, preiringen en bieslook.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Vis uit blik

    Bart van Olphen

    • Lekker eten met duurzaam ingeblikte vis
    • Verrassend lekkere en lekker eenvoudige recepten met tonijn, zalm, krab, makreel, garnalen, mosselen en sardines uit blik
    • Van saus en soep tot sandwich of stevig gerecht: oneindig veel inspiratie

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Vis uit blik

Bart van Olphen

  • Lekker eten met duurzaam ingeblikte vis
  • Verrassend lekkere en lekker eenvoudige recepten met tonijn, zalm, krab, makreel, garnalen, mosselen en sardines uit blik
  • Van saus en soep tot sandwich of stevig gerecht: oneindig veel inspiratie
18,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld