Labne: de 5 lekkerste recepten

Labne: de 5 lekkerste recepten

Deze 5 superlekkere labne-recepten komen uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Over dit recept schrijven ze: “In Libanon en het Midden-Oosten eet men veel labne – hartige uitgelekte yoghurt die je eet als onderdeel van de mezzetafel. Wij zijn er in de loop van de jaren verslaafd aan geraakt en we bedachten deze verschillende soorten labne’s met heerlijke smaakmakers als vanzelf. Onze vrienden in Libanon vinden het maar wat vreemd, maar ze eten hun vingers erbij op! Met lekker vers flatbread is het een geweldige mezze, maar ook bij de lunch is het heerlijk!”

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Tarwevrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • Basislabne
  • 250 g dikke Turkse yoghurt (3,5% of 10% vet, beide zijn lekker)
  • Labne met anijs, tomatenzaadjes & groene peper
  • basislabne
  • 2 el anijszaad
  • 1 overrijpe tomaat
  • 1 groene peper
  • frisgroene olijfolie
  • Labne met anijszaad, rozenblaadjes & granaatappelpitjes
  • basislabne
  • 2 el anijszaad
  • 2 el gedroogde rozenblaadjes (op de markt of bij een kruiden- of theespeciaalzaak)
  • ½ granaatappel
  • frisgroene olijfolie
  • Labne met za’atar, peterselie & sesamzaad
  • basislabne
  • 3 el za’atar (bij de Midden- Oosterse winkel of van het merk Canaan via de natuurwinkel)
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 2 el ongeroosterd wit sesamzaad
  • frisgroene olijfolie
  • Labne met crunchy hazelnoten & citrusrasp
  • basislabne
  • 4 el geroosterde hazelnoten
  • rasp van ½ citroen
  • rasp van ½ sinaasappel
  • frisgroene olijfolie

Bereidingswijze

  • BASIS LABNE | Roer wat grof zout door de Turkse yoghurt. Leg een theedoek in een vergiet, schep de yoghurt erin en laat ca. 4 uur uitlekken. Verdeel de yoghurt dan over een mooie platte schaal of een bord, strijk glad en maak een paar cirkelvormige geultjes.
  • LABNE MET ANIJS, TOMATENZAADJES & GROENE PEPER | Bestrooi de labne met het anijszaad. Knijp de rijpe tomaat erover uit, zodat de zaadjes en het sap op de labne komen (gebruik de rest van de tomaat ergens anders voor). Snijd het kapje van de groene peper, rol de peper tussen je handen heen en weer en schud nu de zaadjes eruit. Snijd de peper heel fijn. Bestrooi de labne met de fijngesneden peper en nog wat grof zout en besprenkel rijkelijk met de olijfolie.
  • LABNE MET ANIJSZAAD, ROZENBLAADJES & GRANAATAPPELPITJES | Bestrooi de labne met het anijszaad. Verkruimel de gedroogde rozenblaadjes. Pel de pitjes uit de granaatappel en zorg dat de witte velletjes niet meekomen. Besprenkel de labne rijkelijk met de olijfolie en bestrooi met de rozenblaadjes en de granaatappelpitjes.
  • LABNE MET ZA'ATAR, PETERSELIE & SESAMZAAD | Bestrooi de labne met de za’atar, de peterselie, het sesamzaad en nog wat grof zout en besprenkel rijkelijk met frisgroene olijfolie. Geef er flatbread of ander lekker plat brood bij.
  • LABNE MET CRUNCHY HAZELNOTEN & CITRUSRASP | Hak de hazelnoten fijn en meng ze met het citrusrasp. Strooi over de labne met nog wat grof zout en besprenkel rijkelijk met frisgroene olijfolie. Geef er flatbread of ander lekker plat brood bij.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van