Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Coleslaw (koolsalade)

Coleslaw (koolsalade)

0 / 5. 0

Ingrediënten coleslaw (koolsalade)

  • 1 witte of groene kool van 1200-1400 gram
  • 300 g winterwortelen
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 ui of 4 lente-uitjes
  • 1 kop gedroogde cranberries of rozijnen
  • 2 tl zeezout
  • (paar stengels bleekselderij)
  • (3 tl karwijzaad, kummel)
  • Voor de dressing
  • 120 ml ciderazijn
  • 6 el honing (of eventueel suiker)
  • 2 tl gemalen selderijzaad (of selderijzout maar dan minder gewoon zout gebruiken)
  • 6-7 el goede mayonaise (of mayo en yoghurt half om half)
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

  • De kool zeer fijn snijden en de winterwortelen grof raspen. De paprika’s van zaad ontdoen en in kleine stukjes snijden. De (lente)ui schoonmaken en zeer fijn snijden. Alles in een flinke kom doen en de cranberries of rozijnen toevoegen (evenals in stukjes gesneden bleekselderij en de karwij), zout toevoegen en goed mengen.
  • Maak een dressing in een kom van ciderazijn, honing, selderijzaad en mayonaise. Door elkaar kloppen en aan de kom met groenten toevoegen. Goed mengen. Op smaak brengen met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Proeven of er nog wat in moet van het een of ander. Ten minste 1 uur afgedekt in koelkast laten staan en nog een keer goed omwerken.

Het recept voor deze coleslaw komt uit het boek De smaak van de Amish van Han Wilmink. In De smaak van de Amish duikt kookdominee Han Wilmink onder in de fascinerende wereld van de Amish in Amerika. Een leven dicht bij de natuur zonder inmenging van buitenaf. Wilmink loopt mee met de Amish op de boerderij en bezoekt een markt, een kerkdienst en een bruiloft en serveert de lezer de daarbij passende gerechten alsmede smakelijke variaties. De recepten staan ingedeeld naar jaargetijde. Het zijn eenvoudige, smakelijke gerechten met veel seizoensgroenten voor soepen, salades, eenpansschotels, voor inmaak en ook gebak.

Over dit recept schrijft hij: “Dutch slaw en coleslaw, koolsalade, zijn zusje en broertje van elkaar. Hierbij mijn favoriete koolsalade. Mooi kleurig en heerlijk smaakvol. De toegevoegde mayonaise maakt de salade lekker romig. De hoeveelheid is ruim voldoende voor tien personen. Ben je met minder? Bewaar afgedekt in de koelkast het restant. De volgende dag smaakt het nog lekkerder! Als je karwij- of kummelzaad hebt, voeg dat dan toe. Een keukenmachine spaart je bij deze hoeveelheid veel tijd.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van