Spruitjessoep: alternatieve erwtensoep (Grip op koolhydraten)
Ingredienten voor 1 persoon
- 500 g spruiten
- 200 g knolselderij
- 100 g prei
- 1 ui
- Boter of olijfolie
- 1,5 l bouillon, vers of van blokjes
- 10 g mosterd
- 50 g spekjes
- 1 rookworst, voorgekookt
- Jozo-zout
- Peper
Verder nodig
- staafmixer
Zo maak je het
- Maak de spruitjes schoon en was ze. Snijd en was knolselderij en prei.
- Fruit de ui glazig in boter/olijfolie. Voeg de rest van de groenten, bouillon en mosterd toe. Kook alles in ca. 20 minuten gaar.
- Bak ondertussen de spekjes knapperig.
- Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde massa. Vind je het lekker om nog wat grove stukjes in de soep te proeven, haal dan voor het mixen een beetje van de soep eruit. Roer dit na het mixen door de soep heen.
- Snijd de rookworst in plakjes.
- Voeg de plakjes worst aan de spekjes toe en warm even door.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
- Vervang spruitjes door Chinese kool.
- Vervang mosterd door currypasta.
Wil je meer recepten uit de categorie Koolhydraatarm?
Het recept voor deze spruitjessoep (alternatieve erwtensoep) komt uit het boek Grip op koolhydraten van diëtiste en ervaringsdeskundige Yvonne Lemmers.
Over dit recept schrijft ze in het boek: “Erwtensoep bevat behoorlijk wat koolhydraten, omdat spliterwten net als alle andere peulvruchten zetmeelrijk, dus koolhydraatrijk zijn. GOK-oranje dus. Wil je een koolhydraatbeperkte variant, vervang dan de erwten door spruitjes. Deze spruitjessoep lijkt op snert, proeft als snert, maar bevat veel minder koolhydraten dan gewone erwtensoep. Én heeft een veel kortere kooktijd dan een erwtensoep! Deze spruitjessoep is prima in te vriezen. Lekker met een cracker of geroosterde sneetjes MIM of cloud bread.”
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: