Paella met groenten (vegan)
Ingredienten voor 1 persoon
- 1 el kokosolie
- 1 tl ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
- 1 klein uitje, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
- ½ wortel, gewassen en in stukjes gesneden
- ½ kleine rode paprika, ontdaan van zaadjes en steel en in kleine stukjes gesneden
- ¼ spitskool, in reepjes gesneden
- 50 g liefst verse doperwten (of diepvries)
- 1 kleine biet, in blokjes
- 1 ontvelde tomaat, in stukjes gehakt
- ¼ kleine rode peper, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
- 50 g gekookte kikkererwten, zonder vocht (vers of uit blik)
- 1 tl kappertjes, zonder vocht
- 25 g kalamata-olijven zonder pit, in stukjes gehakt
- 80 g meergranenrijst
- 1 el gedroogd arame of wakame
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- Rasp en sap van ¼ limoen
Verder nodig
- Wok
Zo maak je het
- Verhit de kokosolie in de wok. Voeg eerst de ras el hanout toe, zodat die goed kan mengen met de olie. Fruit hier vervolgens de ui met knoflook in. Voeg de wortel, paprika, spitskool, verse doperwten (indien je doperwten uit een potje gebruikt, voeg ze dan op het einde pas toe) en biet toe. Roerbak nog even goed door, doe er wat vocht bij en doe het deksel op de pan. Laat het vocht verdampen en de groenten gaar stomen.
- Roer de tomaat, peper, kikkererwten, kappertjes en olijven door de groenten en bak nog even goed door. Kook de rijst samen met het gedroogde zeewier in een ruime hoeveelheid water volgens gebruiksaanwijzing gaar. Giet het water af, laat de rijst heel even rusten en voeg er dan het groentemengsel aan toe. Roer het geheel goed door en breng op smaak met wat zeezout, versgemalen zwarte peper en limoensap en -rasp.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
- Vervang de spitskool door kleine bloemkoolroosjes.
- Je kunt in plaats van de kokosolie ook prima olijfolie gebruiken.
- Gebruik naar wens andere zomerse groenten als courgette, prei en stukjes koolrabi.
- Vervang de meergranenrijst door zilvervliesrijst.
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze paella met groenten (vegan) komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Bij dit recept schrijft ze: “De zomer zou niet compleet zijn zonder een recept voor paella. In Spanje is de bereiding van oudsher een sociale zondagmiddaggebeurtenis, veelal uitgevoerd door de mannelijke leden van de familie. Slow food met mannen in de keuken – wat wil je als vrouw nog meer! Een waar afrodisiacum op een zwoele zomeravond. Pepers zijn goed om je zweten op gang te brengen, waardoor je lichaam afkoelt. Dus zweet en flirt maar een eind weg met deze flamboyante paella.”
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: