BBQ-tempeh burgers
Ingredienten voor 10-12 burgertjes personen
- 'Broodjes'
- 3 grote zoete aardappels, in 20-24 plakken
- 2 el olijfolie
- 1 grote rode ui, in ringen
- 3 tomaten, in plakken
- 100 g sla, naar keuze
- 100 g plantaardige yoghurt
- 2 el citroensap
- 1/2 knoflookpoeder
- Peper en zout, naar smaak
- Burgertjes
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 wortels, in blokjes
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 400 g tempeh, in blokjes
- 400 g kikkererwten of cannellinibonen uit blik, gelekt
- 2 el tomatenpuree
- 50 g glutenvrije havermout
- 2 el sojasaus of tamari
- 100 g vegan BBQ-saus
- Peper en zout, naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat.
- Besprenkel licht met de olijfolie en bestrooi met wat zout toe. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.
- Maak in de tussentijd de tempeh burgertjes. Voeg de wortel toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg het gerookte paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak een paar minuten, of tot de wortel zacht is.
- Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellinibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa.
- Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Is het juist te droog? Voeg dan een beetje olijfolie of wat water toe.
- Maak van de massa acht tot twaalf kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer de burgertjes dan nog even in met wat BBQ-saus.
- Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes in 3-4 minuten aan beide kanten gaar.
- Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.
- Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout naar smaak in een schaaltje en zet opzij.
- Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst het burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op.
- Schep daarop wat van de yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in.
- Herhaal deze stap tot je alle burgertjes hebt gemaakt.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Veganistisch?
Met Every Day Vegan Budget Friendly bewijst Lenna Omrani dat je voor minder dan €3,50 per persoon de lekkerste plantaardige gerechten kookt, zelfs ondanks alle prijsstijgingen.
Lenna Omrani’s tweede kookboek Every Day Vegan Budget Friendly bevat plantaardige en grotendeels glutenvrije en sojavrije ontbijtjes, lunches, tussendoortjes en diners voor elk moment van elke weekdag. Het boek is ingedeeld op bereidingstijd, zodat je doordeweeks binnen een mum van tijd een quinoaschotel met paprika en tomaat (€1,45 p.p.) op tafel zet, en je in het weekend uit kunt pakken met een ontbijt van warme broodpudding met appel en rozijnen voor €0,45 p.p.!
Flexi, vega of vegan? Every Day Vegan Budget Friendly is voor iedereen. Met als extraatje vier weekmenu’s, zodat je niet meer hoeft na te denken wanneer je nou dat ene lekkere recept op tafel zet.
Beeldmateriaal credits: Mitchell van Voorbergen
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: