Vis uit blik: duurzaam, betaalbaar, lekker en voedzaam

Vis uit blik is duurzaam, betaalbaar, lekker en voedzaam. In het boek Vis uit blik deelt Bart van Olphen (visexpert en eigenaar van Fish Tales) daarom zijn 50 lekkerste gerechten met blikvis: “Dit boek biedt het beste van twee werelden: verse waar gecombineerd met tonijn, zalm, krab, kokkels, makreel, mosselen, lever, ansjovis en sardines uit blik. Eet smakelijk!”.

Onderaan deze blog vind je 5 gratis recepten uit het boek als voorproefje. Lees hieronder wat Bart van Olphen schrijft over vis uit blik in de inleiding van zijn boek.

Verantwoorde vis

Reizen naar visserijgemeenschappen over de hele wereld inspireerden me om de vissers met hun prachtige verhalen een plek te geven in viskookboeken. Hun verantwoord gevangen vis vormt de basis voor de recepten. Juist door te kiezen voor duurzaam gevangen vis, geven we minder gezonde visbestanden de kans om zich te herstellen. Aan de slag dus met die verantwoorde vis: de visser met zijn netten en hengels, de visliefhebber met de potten en pannen.

Om de visliefhebbers te garanderen dat zij ook in de toekomst van zowel geconserveerde als verse vis kunnen genieten, zullen veel visserijen anders moeten gaan werken dan ze nu doen. En door alleen duurzaam gevangen, verse vis te kopen kan ook de consument een belangrijk steentje bijdragen.

Voordelen van vis uit blik

Als ik me tijdens mijn reizen iets gerealiseerd heb, is het wel dat we wat duurzaam gevangen vis betreft een grote slag kunnen maken met vis uit blik. Veel wilde consumptievis gaat immers het blik in. Deze vis is voor velen bereikbaar én betaalbaar, ook voor mensen met een smalle beurs. Dankzij blikvis kun je snel en zonder veel moeite smakelijke en voedzame maaltijden op tafel zetten.

Duidelijkheid over de herkomst

Meestal weten we niet waar de vis vandaan komt en hoe deze is gevangen. Het gebrek aan goede informatie beperkt de visliefhebber om een keuze te maken die bij zijn levensstijl past. Juist visconserven bieden dankzij het etiket een mogelijkheid om de consument goed te informeren over onder meer de verwerkte vissoorten, de vangsttechnieken en de traceerbaarheid. Transparantie maakt het verschil, bekend maakt bemind. Daarom vind je in dit boek niet alleen verrassende recepten, maar maak je ook kennis met de vissers en een blikproducent. Zij kiezen er bewust voor om met respect voor de natuur te vissen of duurzaam gevangen vis te verwerken. Door verantwoorde producten te kopen kan de consument op zijn beurt invloed uitoefenen op de vistechnieken, en daarmee op de visstand.

Msc-keurmerk

Ik zie dat steeds meer producenten van visconserven hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zetten op de blikjes keurmerken van organisaties als msc, de Marine Stewardship Council. Msc controleert voortdurend of visserijen zich aan de protocollen houden; denk aan het minimaliseren van bijvangst van dolfijnen bij de tonijnvisserij. Het keurmerk geeft de consument de zekerheid dat hij vis in handen heeft
die afkomstig is van duurzaam werkende visserijen.

De lekkerste vis uit blik

Naast de vangsttechniek telt ook de smaak van het product. Massaproductie en anonimiteit gaan vaak ten koste van smaak en kwaliteit. Dat hoeft niet, is mijn ervaring. Daarom ben ik begonnen met Fish Tales, waarmee ik de lekkerste vis in blik, in potten, gerookt of vers aanbied die is gevangen door natuurbewuste vissers. Zij zien de zeeën en oceanen die zij bevaren als bron van (hun) leven, nu en in de toekomst. Hun vis heeft geen bijsmaakjes. Oordeel zelf en proef het verschil.

Recepten

Hieronder vind je een aantal recepten met vis uit blik. Veel plezier met koken en hup ... gezond aan tafel!

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!