Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Ansjovis taartje (pissaladière)

Ansjovis taartje (pissaladière)

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 1 blikje ansjovisfilet in olijfolie van 50 g
  • 2 gele uien
  • 1 tl suiker
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 rol bladerdeeg
  • olijfolie
  • 100 g zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
  • 100 g gruyère, geraspt
  • 1 eigeel, losgeklopt

Bereidingswijze ansjovis taartje

  • Verwarm de oven voor op 185 °C.
  • Ontzout de ansjovis een paar minuten in koud water. Haal uit het water en dep voorzichtig droog.
  • Snijd de uien in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien en de suiker toe en bak de uien op matig vuur lichtbruin.
  • Haal de uien van het vuur en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Snijd uit een rol bladerdeeg een rechthoek van 25 cm breed (of de breedte van de rol) en 40 cm lang.
  • Vouw de rand van het deeg 2 keer 1 cm om, zodat een bak ontstaat.
  • Verdeel de uien over het bladerdeeg. Verdeel de ansjovis in diagonale lijnen over de uien.
  • Strooi de olijven en de kaas erover.
  • Bestrijk met een kwastje het eigeel over de deegranden.
  • Zet het ansjovistaartje in de oven.
  • Haal uit de oven als het deeg goudkleurig en knapperig is geworden. Reken op een baktijd van 15 tot 20 minuten.

Het recept voor dit ansjovis taartje (pissaladière) komt uit het boek Vis uit blik van viskenner en oprichter en eigenaar van Fish Tales Bart van Olphen.

Over ansjovis schrijft Bart van Olphen in zijn boek: “Ingeblikte ansjovis is vooral geschikt om gerechten een stevige smaakoppepper te geven. Ansjovis kort in melk, wijn of water weken vergroot de culinaire mogelijkheden van het visje. De zoutsmaak kun je ook verzachten met bijvoorbeeld roomboter. Ook de olie biedt de avontuurlijke kok een kans om gerechten een verrassende toets te geven.”

Inkijkexemplaar van