Gezond aan tafel logo

Simpele tips om gezond eten makkelijker te maken

16 november 2021

Door Jennifer & Sven (Voedzaam & Snel)

Het is een mooi voornemen om minder vlees te eten en gezonder te leven. Maar hoe pas je dat toe in een druk leven? De sleutel tot succes is plannen. Dat vergt een beetje voorbereiding, maar maakt het de rest van de week gemakkelijk om je te houden aan je goede voornemen.

Weekschema

  • Doe één keer per week op een vaste dag boodschappen en bedenk daarvoor vier avondmaaltijden. Leg een klein boekje in de keukenla en schrijf daarin je weekplanning op. Bedenk welke gerechten je voor vier dagen gaat maken en noteer de benodigde ingrediënten direct op een boodschappenlijstje.
  • Voor de vijfde dag kun je iets met restjes van de ingekochte ingrediënten maken* en de overige twee dagen vullen zich meestal vanzelf. Omdat je bijvoorbeeld bij iemand anders mee-eet,
    een keertje eten bestelt, uit eten gaat of iets makkelijks maakt uit je voorraadkast.
  • Die voorraadkast moet dus ook goed gevuld zijn met houdbare producten, zodat je altijd iets in elkaar kunt draaien.

* In ons boek 50x avondeten zonder vlees vind je o.a. vijf recepten, voor een soep, curry, noodles, groentetaart en plaatpizza, die ideaal zijn voor het opmaken van groenterestjes uit je groentela.

Probeer dit systeem eens uit en kijk hoe het voor jou werkt. Voor ons is dit essentieel om in een drukke week met een gezin gezond te eten.

De voordelen van een weekschema

  • Het geeft rust in je hoofd, want je hoeft er niet over na te denken wat je vanavond weer zult maken.
  • Er is ruimte voor flexibiliteit: op het moment dat je gaat koken, kies je uit jouw weeklijstje waar je het meeste trek in hebt.
  • Je kunt spontaan bij iemand blijven eten, want je hebt niet te veel ingekocht. Hierdoor verspil je minder of helemaal geen eten.

Basisingrediënten om in huis te hebben

Van de volgende ingrediënten is het handig om een voorraadje in huis te hebben. Koop zodra je hier iets van hebt gebruikt diezelfde week een nieuwe op voorraad. Op deze manier grijp je nooit mis.

  • Volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorennoodles, volkorenlasagnebladen, currypasta, pesto, passata, tomatenpuree
    Ideaal voor het maken van een pastamaaltijd, wokmaaltijd of curry met restjes groente.
  • Bouillonpoeder, volkorenafbakstokbrood of volkorenpita
    Voor soep.
  • Volkorenwraps, volkorencrackers, walnoten, houdbare melk, havermout, bonen
    Ideaal voor het maken van een gezonde lunch of als aanvulling voor een restjesrecept.
  • Zongedroogde tomaten, olijven, peper, zout, lekker veel kruiden, (extra vergine) olijfolie, azijn, sojasaus, (balsamico)azijn
    Deze smaakmakers komen altijd van pas.

Wil je graag minder vlees eten, maar weet je niet goed wat je dan moet maken? Jennifer en Sven van Voedzaam & Snel schieten je te hulp met 50x avondeten zonder vlees. De 50 recepten uit het boek zijn eenvoudig om te maken, verrassend lekker en snel klaar. Binnen 30 minuten staat jouw vegetarische maaltijd op tafel!

  • Lees meer in dit boek

    50x avondeten zonder vlees
    50x avondeten zonder vlees

    • 50 makkelijke, lekkere en gezonde hoofdgerechten zonder vlees of vis, die binnen 30 minuten op tafel staan
    • Met voor de hand liggende ingrediënten, die gewoon verkrijgbaar zijn bij de lokale supermarkt
    • Voor mensen met een druk leven, een gezin, duo of solo
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!