Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

Traktaties voor een kinderverjaardag: 3 gezonde ideeën

Je kind is jarig en gaat trakteren op het kinderdagverblijf, de bso en/of op school. Veel scholen stellen gezonde traktaties op prijs – en jij zelf waarschijnlijk ook. Hieronder hebben we een paar ideeën voor gezonde traktaties voor je op een rij gezet – met suggesties voor een feestelijke presentatie. Een fijne verjaardag en veel plezier met uitdelen!

Traktaties voor kinderverjaardag: 3 gezonde ideeën

1. Spiesjes

Spiesjes zien er feestelijk uit, vooral als je er gekleurde stukjes fruit en groente aan rijgt. Denk aan fruitsoorten als blauwe en witte druiven, stukjes ananas, partjes mandarijn of sinaasappel, meloen, aardbeien en kiwi, en groentes als tomaatjes (in verschillende kleuren verkrijgbaar) en stukjes komkommer. Ook kaas, worst of poffertjes kun je goed aan de stokjes spiezen.

Gebruik eventueel bakvormpjes (hartje, ster of bloem) om vormpjes uit de komkommer, meloen, kaas of worst te steken. Die vormpjes koop je in bijvoorbeeld (online) kookwinkels, de HEMA of Blokker. Als de stokjes klaar zijn, prik ze dan in een gehalveerde meloen die je inpakt met aluminiumfolie, of koop een plankje met gaatjes waar je de prikkers in kunt zetten.

Op onze website vind je het recept voor spiesjes met aardbeien, stukjes banaan en (spelt)poffertjes van Monique Jansse, Eef Ouwehand en Kyra de Vreeze.

Gezonde traktatie: spiezen met fruit en poffertjes - Gezond aan tafel - recept

2. Muffins of cupcakes

Muffins of cupcakes kun je zo gezond maken als je wilt: suikervrij, van speltmeel, met fruit of met groenten. Op onze website vind je een recept voor choco-bieten- en appel-kaneel-rozijnencupcakes van Monique Jansse, Eef Ouwehand en Kyra de Vreeze. maar ook speltpannenkoekmuffins met kiwi, pruim en ananas of suikervrije en veganistische muffins met banaan en walnoten.

Je kunt sets kopen om de cakejes ‘aan te kleden’, bijvoorbeeld door er met een bedrukt vormpje, hoed en oogjes een piraat, kikker of prinses van te maken. Leuke prikkers of kaarsjes doen het ook goed. Zet de cakejes op een mooi dienblad of een mooie schaal, of presenteer ze op een etagère.

Cupcakes - Gezond aan tafel - recept

3. Koekjes

Net als de cakejes hierboven, kun je koekjes ook van alle ingrediënten maken (en dus zo gezond als je wilt). Op onze website vind je bijvoorbeeld recepten voor glutenvrije (en koolhydraatarme en suikervrije) chocoladekoekjes en chocolade-pindakaaskoekjes van cardioloog William Davis.

Koop bakvormpjes in cijfervorm in de leeftijd van je kind (in de kookwinkel of op internet), doe ieder koekje in een leuk doorzichtig zakje met een plaatje of sticker erop en het feest is compleet!

Chocoladekoekjes (Broodbuik) - Gezond aan tafel - recept

 

Voor meer gezonde inspiratie kijk je hier: