Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Gezellig aan tafel: 4 tips om te eten met je kinderen

Samen eten kan heel gezellig zijn, maar is soms ook een hele opgave. Mokkende gezichten of dramatische tranen, ‘dat lust ik écht niet hoor!’ en eten dat soms letterlijk over tafel vliegt… Nooit meer gedoe aan tafel kunnen we je niet beloven, maar met deze 4 tips uit het boek Wegwijs in de voedingsjungle maak je de maaltijd in ieder geval een stukje aangenamer.

Gezelligheid aan tafel begint eigenlijk gewoon met verwachtingsmanagement: ervoor zorgen dat je kind weet waar hij aan toe is en wat er van hem verwacht wordt. Kortom, met structuur en duidelijkheid, van jongs af aan, wordt het direct al een stuk gezelliger. Dus:

1. Zorg voor vaste eetmomenten en kondig die op tijd aan

Kinderen houden van structuur, dat geeft hun houvast. Tegelijkertijd zal geen kind dat helemaal in zijn spel zit uit zichzelf opstaan om te gaan eten. En niets zo frustrerend voor jou als tien keer moeten roepen dat jullie aan tafel gaan… Geef je kind dus even de tijd om uit zijn spel te komen. Bedenk maar eens hoe dat bij jezelf gaat. Stop jij gelijk met je werk als je collega vraagt of je mee gaat lunchen? Of maak je liever eerst even dat ene klusje af? Zo werkt het ook voor een kind. Vertel tien minuten van tevoren dat jullie bijna gaan eten en vertel het na vijf minuten nog een keer. Dikke kans dat hij dan bij de echte aankondiging na één keer roepen al voor je neus staat.

2. Eet aan tafel

Nog zo’n belangrijke cue voor je kind: waar eet je? Voor de hoofdmaaltijden is nog steeds het advies: aan tafel. Maar dan wel zonder tv, tablets en andere afleidingen. Op die manier leert je kind zijn eten met aandacht op te eten en kan hij veel beter voelen wanneer hij genoeg heeft gehad. Speelgoed aan tafel is daarom ook niet zo’n goed idee. Je kunt beter van het eten zelf een spelletje maken! Je kunt bijvoorbeeld je kind vragen een aantal happen te tellen, de kleuren op z’n bord te benoemen, of als hij wat ouder is, de verschillende groenten in de pastasaus aan te wijzen. Nog beter: besteed die aandacht aan elkaar, vertel om de beurt wat je gedaan hebt die dag, wat leuk was en wat niet zo leuk was. Zo leert je kind ook de sociale kant van samen eten kennen: eten met aandacht voor elkaar.

3. Maak het eten behapbaar

Aan tafel zitten om een maaltijd te eten, vraagt best veel van je kind. Want daar hebben wij als ouders een hele lijst (impliciete) verwachtingen bij, zoals stil zitten, alles proeven, netjes eten, niet met het eten spelen, niet met de mond vol praten en niet zomaar weglopen van tafel. Voor een zevenjarige is dat al een hele opgave, laat staan voor een peuter. Jouw taak is dan ook om je kind daarin te begeleiden en het eten van een maaltijd niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk behapbaar te maken. Maak duidelijk wat je van je kind verwacht en zorg dat jullie niet te lang aan tafel zitten, zo’n 20 tot 30 minuten is lang genoeg. Eet ook op tijd. Gezellig aan tafel zitten is een stuk lastiger als je kind te moe is. Maak het eten letterlijk behapbaar door je kind zelf te laten opscheppen of het bord leuk op te maken.

Of je kind nu wel of niet zijn bord leeg eet, zeg daar niks over. Als jij het niet belangrijk maakt, kan je kind het ook niet gebruiken als machtsmiddel. Is iedereen klaar met eten of hebben jullie lang genoeg aan tafel gezeten? Maak dan duidelijk dat het eetmoment voorbij is, dat je kind van tafel mag, en ruim de tafel af.

4. Spreek samen de regels af

Je kunt al regels gaan afspreken als je kind een jaar of twee is. Wat vinden jullie écht belangrijk aan tafel? Choose your battles en kies één ding waar je afspraken over maakt. Misschien is dat ‘aan tafel blijven zitten’ of ‘van alles wat proeven’. Is je kind vier jaar of ouder? Betrek hem er dan bij en bepaal samen de regels. Door het samen te doen, vergroot je de kans op succes. Als die ene regel een tijdje goed gaat, kun je na een paar weken een nieuwe regel introduceren. Benoem wat goed gaat en wat je wilt blijven zien. Voor je kind dat zijn best doet, is dat fijn om te horen. En voor jou is het weer fijn om te zien hoe blij je kind daarvan wordt.



Wegwijs in de voedingsjungle

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Duidelijkheid over voeding voor kinderen
  • Praktische overzichten en tips, adviezen op wetenschappelijke basis en makkelijke (en lekkere) recepten
  • Helpt ouders en verzorgers gezonde keuzes te maken voor hun kinderen van 0 tot 9 jaar
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Wegwijs in de voedingsjungle

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Duidelijkheid over voeding voor kinderen
  • Praktische overzichten en tips, adviezen op wetenschappelijke basis en makkelijke (en lekkere) recepten
  • Helpt ouders en verzorgers gezonde keuzes te maken voor hun kinderen van 0 tot 9 jaar
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔