Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Beginnen met een moestuin: perkplan voor wortels en uien

Wat is er leuker dan uit je eigen moestuin eten? Zelfgeteelde groente is altijd het lekkerst: vers en vol vitamines en mineralen, maar ook omdat je op je eigen oogst zo trots bent. Om in de lente te kunnen beginnen met je moestuin, biedt het boek Een moestuin beginnen drie kant-en-klare perkplannen voor groenten. Daar kun je er een van uitvoeren. Of twee. Of alle drie, als je daar tijd voor en zin in hebt. Misschien wil je daarnaast of in plaats daarvan een kruidenperk aanleggen of frambozen planten. Beslis zelf maar.

Hier laten we je 1 perkplan zien, voor wortels en uien. In het boek lees je alles over wat je moet doen: zaaien, planten, begieten, oogsten etc. Meer weten over seizoensgroenten? Lees ons blog Seizoensgroenten: kalender en recepten voor een overzicht per seizoen en maand, plus de lekkerste recepten.

Perkplan voor wortels en uien

De geniale verbinding tussen wortels en uien vormt de basis voor deze perkplanning: met hun geur houden ze wederzijds plagen en ziekten op een afstand van de wortels en uien. Om al in de lente ingrediënten voor salades te kunnen oogsten, moet je de beide buitenste rijen tijdig beplanten met jonge plukslaplanten en radijs. In de middelste rij vervang je de slakroppen door peterselie. Zodra radijsjes en sla de buitenste rijen in de zomer vrijmaken, zaai je daar een mengsel van wortels en dille in. Dille ontkiemt iets sneller dan wortels en heeft nog als voordeel dat het het proces bij de wortels iets versnelt. Pluk de dilleplanten geleidelijk voor gebruik in de keuken om plaats te maken voor de wortels. Als je dillezaad wilt oogsten, laat je hier en daar een plant verder groeien en trek je de wortels ernaast uit de grond. Die kun je compleet met het loof verwerken. Hoogzomer volgt rammenas de vroege wortels op. In de herfst is het oogsttijd voor de uien. Hun plaats wordt overgenomen door jonge andijvie-planten, die in de late herfst rijpen.

Boodschappenlijstje

Zakken zaad/jonge planten per meter tot maart

  • 1 x radijsjes (zaailint)
  • 10 x pluksla (jonge planten)
  • 9 x peterselie (jonge planten)
  • 250 g plantuien
  • 1 x vroege wortels (zaailint)
  • 1 x dille (zaad)
  • 1 x rammenas (zaailint)

Na de uienoogst

  • 6 x andijvie (jonge planten)

Over de nummers in het plaatje

  1. Hoofdteelt: basis voor de planning van perken is altijd de groente-soort die het langst op het perk staat en de meeste plaats nodig heeft.
  2. Voor- en nateelt: groenten die voor dan wel na de hoofdteelt gedijen, vullen de planning aan. De keuze daarvan wordt op de hoofdteelt afgestemd.