Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

Seizoensgroenten: kalender en recepten

Als je gezond wilt eten, is het verstandig om seizoensgroenten te kopen. Waarom precies? Welke groenten komen wanneer vers uit de grond? En wat maak je ermee? Lees hier meer!

Voordelen van seizoensgroenten

  • Seizoensgroenten bak - Gezond aan tafel - blogDe natuur zit knap in elkaar. Groenten die vers van de Nederlandse akkers komen, voldoen namelijk aan onze vitaminebehoefte van dat moment.
  • Daarnaast weet je als je seizoensgroenten koopt zeker dat het om verse producten gaat. Die zitten dus nog vol smaak en voedingswaarde.

Naast gezondheidsvoordelen, heeft het kopen van verse groenten uit de buurt nog meer plussen.

  • Zo is milieubelasting van je aankoop een stuk lager. Hij hoeft namelijk geen lange reis per boot of vliegtuig af te leggen.
  • Daarnaast steun je met je aankoop de lokale economie, wat zich uit in betere voorzieningen in je directe leefomgeving.

Let bij het aankopen goed op het land van herkomst!

Goedkoop

Vaak wordt beweerd dat gezond eten duur is. Door seizoensgroenten te gebruiken, zorg je niet alleen voor je gezondheid en het milieu, maar ook voor je portemonnee: ze zijn vaak veel goedkoper omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden en niet uit verwarmde kassen komen. Dat zie je natuurlijk terug in de prijs.

Kalender seizoensgroenten

Seizoensgroenten oogst - Gezond aan tafel - blogWe kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet welke groente nou wanneer ‘seizoensgroente’ is. Daarom hebben we per jaargetijde een overzicht voor je gemaakt van groenten die in de desbetreffende maanden van de Nederlandse akkers komen. En dus niet enkele maanden bewaard zijn in een koelcel of in een verwarmde kas zijn gekweekt.

  • Zomergroenten (juni, juli, augustus, september). Bekijk bijvoorbeeld onze recepten met rode biet.
  • Herfstgroenten (september, oktober, november, december). Populair zijn onze recepten met prei.
  • Wintergroenten (december, januari, februari, maart). Uiteraard hebben we een flinke hoeveelheid boerenkool-recepten.
  • Lentegroenten (maart, april, mei, juni). In deze maanden worden bijvoorbeeld onze recepten met spinazie goed bezocht.

We hebben ons gebaseerd op gegevens uit de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal en geven alleen de meest milieuvriendelijke producten weer (klasse ‘A’) die van de Nederlandse akkers komen. MilieuCentraal baseert zich bij het bepalen van de milieuscore van groente op vier indicatoren: het gebruik van fossiele grondstoffen, de bijdrage aan klimaatverandering, landgebruik en waterstress (het watergebruik in relatie tot de waterschaarste in een gebied).

Recepten met seizoensgroenten

Wil je gezonde gerechten maken met een of meerdere van de seizoensgroenten op dit moment? Klik dan op de groente(n) uit het overzicht voor een lijst met gezonde recepten van onze experts: voedingsdeskundigen, foodbloggers, koks en andere kenners, zoals Fajah Lourens, Jamie Oliver, Gwyneth Paltrow, I love health en Voedzaam & Snel (Jennifer & Sven). De informatie komt uit gerenommeerde boeken en is dus beproefd en van hoge kwaliteit.

Moestuin

Verser dan vers? Begin je eigen moestuin! Het is heel erg leuk (zeker met kinderen) om zaadjes uit te zien groeien tot groenten en die vervolgens in je gerechten te verwerken (en/of te delen met vrienden en familie bij een overschot). Op onze website vind je het blog Beginnen met een moestuin: perkplan voor wortels en uien met leuke informatie voor je eerste groenteperkje.

Enthousiast? Het boek Floors Moestuin is het ideale startprogramma voor elke beginnende tuinier. In ‘Floors moestuin’ laat moestuinexpert Floor Korte zien je hoe eenvoudig en duurzaam je eigen moestuin begint. Dit lijkt vaak een hele klus, maar ook met weinig inspanning kun je van je eigen groente, fruit en kruiden genieten. Resultaat: minder stress, maar méér eetlust!