5 / 5. 2

Zo deal je met de (ongezonde) perfectionist in jou

Ben jij iemand die alles perfect wil doen? Die geen genoegen neemt met ‘goed’? Heb je een hoge mate van kritische zelfevaluatie en ervaar je vaak angst en stress? Dan heb je waarschijnlijk last van (ongezond) perfectionisme. Perfectionisten streven naar foutloosheid, stellen zeer hoge standaarden voor zichzelf en hebben de neiging om zichzelf streng te beoordelen. Ze ervaren vaak een sterke behoefte om te voldoen aan externe verwachtingen en kunnen angstig zijn om te falen of kritiek te ontvangen. Perfectionisme komt voornamelijk voort uit het gevoel niet goed genoeg te zijn. Meestal ontwikkelt het zich in de kindertijd, maar het kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Perfectionisme is niet aangeboren, wat betekent dat je het met de juiste hulp opzij kunt zetten. In het boek ‘Vallen, opstaan en doorgaan’ deelt journalist Kim Buitenhuis hoe jij perfectionisme los kan laten. 

‘Falen is het nieuwe slagen’, aldus Kim Buitenhuis. De journalist en auteur sprak tijdens haar carrière met verschillende, succesvolle vrouwen over hun road to success. Deze vrouwen hebben allemaal iets gemeen: hun weg naar succes verliep allesbehalve perfect. Tijdens hun journey kregen ze te maken met o.a. perfectionisme, maar ook met faalangst. Hoe lieten zij hun perfectionisme (en soms ook faalangst) los?

Kim sprak met ervaringsdeskundige Kelly Weekers en expert Saakje Bakker. Wij zetten de belangrijkste tips voor jullie op een rijtje!

1.  Relativeer: wat heb je precies te verliezen?

Kelly Weekers, ondernemer en bestsellerauteur van onder andere Happy Life 365 en Kracht van De Keuze, ziet in de praktijk vaak dat vrouwen door hun perfectionisme geen risico’s durven te nemen en zaken uit de weg gaan. De ondernemer weet maar al te goed dat het spannend is om risico’s te nemen, maar het is volgens haar altijd beter dan denken: ‘ik doe het maar helemaal niet, dan kan het ook niet misgaan’. Op die manier geef je het geen kans van falen maar óók geen kans van slagen.

Vraag jezelf dus af: wat heb ik precies te verliezen? En: waarom zou ik minder waard zijn als iets niet meteen lukt? Onthoud hierbij dat het niet (meteen) perfect hoeft te zijn!

2. Wees open over je perfectionisme

Kelly laat weten dat uit haar ervaring het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen heel drempelverlagend werkt als je open bent over je missers. Zelf doet ze dat door op sociale media te delen wat er goed gaat in haar business, maar ook wat minder goed gaat. De ondernemer benadrukt dat op sociale media meestal alleen de highlights worden belicht. Door je complete missers met absolute hoogtepunten van een ander te vergelijken, maak je jezelf onnodig gek. Als we allemaal laten zien dat het onmogelijk is om op alle vlakken perfect te zijn, creëren we volgens Kelly een veel reëler beeld.

‘Door je complete missers met absolute hoogtepunten van een ander te vergelijken, maak je jezelf onnodig gek’ – Kelly Weekers

3. Voortgang gaat voor perfectionisme

Saakje Bakker, coach en faalkundige, wil het volgende meegeven aan perfectionisten: ‘Voortgang gaat voor perfectie’. Om haar eigen perfectionisme binnen de perken te houden, zorgt Saakje voor accountability partners. Een accountability partner is iemand die je verantwoordelijk houdt voor de doelen die je stelt. Handig!

Heb je een idee? Spreek het dan uit naar je omgeving. Juist als het nog niet af is. Zo zorg je dus voor die accountability partners en een stok achter de deur om er ook écht mee aan de slag te gaan. Saakje deelt bijvoorbeeld eerst via LinkedIn dat ze een workshop of training gaat geven, ook al is die allesbehalve klaar om gelanceerd te worden. Zo weet ze dat als ze een respons krijgt ze er wel aan moet beginnen en er niet vanuit perfectionisme urenlang over kan piekeren.

4. Perfectie bestaat niet

Wanneer is iets perfect? Bepaal jij dat? Of is het een universeel idee? Iedereen hangt een andere waarde aan perfect: wat de ander als perfect ziet, is vaak anders dan wat jij als perfect ervaart. Perfectie is dus iets wat in jouw hoofd bestaat.

Perfectionisten streven dus eigenlijk naar iets wat niet bestaat. En dit kost ook nog eens enorm veel tijd en energie. Wees reëel in je doelen en vraag jezelf af: is het haalbaar om een zogenaamd perfect plaatje na te streven en word je daar in the end gelukkig van? Wees tevreden en neem genoegen met ‘goed’, want dan zal je een veel gelukkiger mens zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Oefenen met het loslaten van je perfectionisme

Herken jij de (ongezonde) perfectionist in jezelf en wil je oefenen met het loslaten van je perfectionisme? Hier vind je een doeltreffende oefening.

In het boek ‘Vallen, opstaan en doorgaan’ zoomt Kim niet alleen in op faalangst, maar ook op perfectionisme, het imposter syndrome en alle andere facetten die met falen te maken hebben. Wil jij alle tools hebben om na falen niet op te geven, maar door te gaan? Bestel het boek in onze webshop!

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:

Wil je wekelijks gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔



Vallen, opstaan en doorgaan

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Vallen, opstaan en doorgaan

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔