Ontbijtmuffins: 6 recepten voor een gezonde start

Ontbijten met muffins? En nog gezond ook? Ja, je leest het goed: je droom komt uit! Hier hebben we namelijk 6 recepten voor gezonde ontbijtmuffins voor je op een rij gezet. Zoet (maar zonder geraffineerde suiker) of hartig (met groenten, om je dag goed te starten). Gezond en leuk voor de afwisseling! Tip: maak als je tijd hebt, bijvoorbeeld in het weekend of op een avond, lekker veel muffins en vries ze in. Als je ze voor het slapen gaan uit de vriezer haalt, begint je dag de volgende morgen perfect!

Bekijk hier meer recepten voor een gezond ontbijt >

Ontbijtmuffins: 6 gezonde recepten

1. Boekweitmuffins met banaan en appel – Martha Stewart

Het recept voor deze boekweitmuffins met banaan en appel komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft over deze ontbijtmuffins: “Voor veel glutenvrije muffins heb je verschillende soorten meel en bloem nodig, maar hier wordt slechts een type gebruikt: eiwitrijk boekweitmeel. Honing maakt ze zoet en door de geprakte banaan en blokjes appel zijn ze lekker sappig. Goed verpakt zijn muffins tot drie maanden in de diepvries houdbaar.”

Boekweitmuffins met banaan en appel - Gezond aan tafel - recept

2. Ontbijtmuffins met amandelen en bosbessen – Anne Marie Reuzenaar

Het recept voor deze ontbijtmuffins met amandelen en bosbessen komt uit het boek Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Ze schrijft erover: “Deze heerlijke ontbijtmuffins maak je eenvoudig een dag van tevoren. Invriezen kan ook zodat je altijd wat op voorraad hebt. Natuurlijk ook lekker op andere momenten van de dag.”

Ontbijtmuffin met amandelen en bosbessen - Gezond aan tafel - recept

3. Muffins van zoete aardappel en vijfkruidenpoeder – Gwyneth Paltrow

Het recept voor deze muffins van zoete aardappel en vijfkruidenpoeder komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow. Ze schrijft erover: ‘Toen we dit recept voor het eerst uitprobeerden kregen we muffins die te zwaar waren of een bizarre textuur hadden, maar ten slotte vonden we de perfecte mix van ingrediënten. Deze muffins zijn superlekker en bij mij thuis altijd een enorm succes.’

4. Suikervrije en veganistische muffins met banaan en walnoten – Ida de Haart (SLA)

De taarten, muffins en cupcakes van saladbar SLA zijn helemaal vrij van geraffineerde suikers en bevatten gezonde ingrediënten zoals noten, rauwe cacao, kokos en fruit. Ze zijn ook bijna allemaal veganistisch. Zoals deze banaan- & walnotenmuffins, uit het kookboek SLA. Ze zijn lekker smeuïg en blijven minstens vier dagen lekker na het bakken. Je kunt ze invriezen en eten als ontbijt of tussendoortje!

Suikervrije en veganistische muffins banaan walnoten - Gezond aan tafel - recept

5. Bessen-vijgenmuffins – Nanneke Schreurs en Jose van Riele

Het recept voor deze bessen-vijgenmuffins komt uit het boek Fit vega(n) food van (o.a.) voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut Nanneke Schreurs en foodfotograaf José van Riele.

Bessen-vijgenmuffins - Gezond aan tafel - recept

6. Hartige muffins met zongedroogde tomaat, bosui en zeewier – Lisette Kreischer

Het recept voor deze hartige muffins met zongedroogde tomaat, bosui en zeewier komt uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Met zeewier, ja: heerlijk in muffins, vooral in hartige muffins. Serveer deze umami-heerlijkheid bij een speciaal ontbijt, als snack of bij de maaltijd in plaats van brood.

Hartige muffins met zongedroogde tomaatjes, bosuitjes en zeewier - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.