Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

1.8 / 5. 5

Ingrediënten gehaktballetjes in tomatensaus

  • 850 g mager rundergehakt ½ middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el amandelmeel
  • 1 ei, licht geklopt
  • 1 el fijngesneden bladpeterselie, plus extra als garnering
  • 4 el tomatenpasta of -puree
  • 1 el olijfolie
  • 140 ml groentebouillon
  • paar blaadjes basilicum
  • Voor de tomatensaus
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes
  • 4 el 4 el zongedroogdetomatenpasta

Verder nodig

  • Hapjespan met deksel

Bereidingswijze

  • Maak eerst de gehaktballetjes. Kneed in een grote kom met je handen het gehakt, de ui, knoflook, het amandelmeel en het ei tot alles goed gemengd is. Doe de peterselie erbij en de helft van de tomatenpasta en meng ook dit erdoor. Rol er tussen je handen ongeveer 20 balletjes van en zet weg.
  • Nu de tomatensaus. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een grote (braad)pan. Doe de knoflook erin en bak zachtjes een paar minuten tot de geur vrijkomt en voeg dan de tomatenblokjes en zongedroogdetomatenpasta toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur in een grote braad- of hapjespan en bak de gehaktballetjes ongeveer 1 minuut aan elke kant. Keer ze met een houten lepel tot ze rondom bruin zijn. Schenk de tomatensaus, bouillon en de rest van de tomatenpasta erbij. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 10 minuten koken. Haal het deksel eraf en laat nog 5 minuten sudderen zodat de saus iets kan inkoken.
  • Serveer, bestrooid met peterselie en het in stukjes gescheurde basilicum.

Tip

Als je een groen en een rood recept wilt combineren, dan gaan deze balletjes prima samen met bijvoorbeeld pompoenspaghetti (snij lange linten van bijvoorbeeld eikelpompoen).

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Tarwevrij?

Dit recept voor gehaktballetjes in tomatensaus komt uit Het Paleo kookboek van Daniel Green. Over dit recept schrijft hij: “Dit gerecht is het meest troostrijke eten dat ik ken. De saus heeft een volle smaak, dus zorg dat je het magerste gehakt koopt dat je kunt vinden. Of maal zelf je eigen gehakt in een foodprocessor.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van