Thaise groene maïssoep

Thaise groene maïssoep

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 100 g cashewnoten, grofgehakt
  • 2 sjalotjes, gepeld en grofgehakt
  • 1 grote knoflookteen, gekneusd
  • 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, geschild en grofgehakt
  • 2 djeroek poeroetblaadjes, vers of uit de diepvries
  • 2 stengels citroengras, buitenste blad verwijderd, de rest grofgehakt
  • 1 groene chilipeper, desgewenst van zaadjes ontdaan, grofgehakt
  • 1 klein bosje koriander, blaadjes van de steeltjes gehaald
  • 2 el arachideolie
  • 2 grote maïskolven, de korrels eraf gesneden
  • 1 blik van 400 ml kokosmelk
  • 400 ml groentebouillon (gebruik het lege blik van de kokosmelk om deze af te meten)
  • 1-2 kneepjes limoensap, of naar smaak
  • 1 klein handjevol Thaise babybasilicum- of korianderblaadjes, om te serveren

Verder nodig

Bereidingswijze Thaise groene maïssoep

  • Doe de cashewnoten in een kom en giet er zoveel water bij dat ze onder staan. Zet 15 minuten opzij om zacht te worden.
  • Maal de sjalotjes, knoflook, gemberwortel, djeroek poeroetblaadjes, het citroengras, de groene chilipeper en koriandersteeltjes in de kleine kom van een keukenmachine fijn. Stop de keukenmachine een paar keer en schraap langs de wanden van de kom totdat alles heel fijn gemalen is.
  • Doe de arachideolie in een soeppan op matig-laag vuur. Voeg het fijngemalen mengsel toe en bak zachtjes onder regelmatig roeren ongeveer 10 minuten totdat alles zacht is en gaat geuren, maar nog niet erg kleurt.
  • Laat de cashewnoten uitlekken en doe ze in de pan. Laat ze een paar minuten meebakken. Kieper er de maïskorrels bij en roerbak nog 5 minuten. Giet er nu de kokosmelk en de groentebouillon bij. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken. Roer er dan de korianderblaadjes door.
  • Pureer de soep in de pan met een staafmixer totdat hij glad is of houd een bekervol achter en pureer in 2 porties in de keukenmachine. Houd in beide gevallen een kleine hoeveelheid niet-gepureerde soep achter, dat geeft een welkome textuur.
  • Proef en breng zo nodig op smaak: een kneepje limoensap pept de smaken op, dus doe er een beetje bij, proef en besluit dan of je er nog meer bij wilt doen. Verdeel de soep over voorverwarmde kommen en strooi er Thaise babybasilicum- of korianderblaadjes over, voor extra geurigheid.

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze Thaise groene maïssoep komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart. Het boek bevat meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten.

Over dit recept schrijft Alice Hart: “Als je bedenkt dat de basis van deze soep, geïnspireerd op een Thaise groene currypasta, tamelijk pittig is, is deze (veganistische) soep verbazingwekkend troostrijk, dankzij de volle smaak van maïs, kokosmelk en cashewnoten. Als je weinig tijd hebt, gebruik dan een paar lepels gekochte Thaise groene currypasta en 250 g diepvriesmaïskorrels in plaats van de verse varianten uit het recept.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van