Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Groentekoekjes met ricotta & salade

Groentekoekjes met ricotta & salade

0 / 5. 0

  • 4 personen, 16 koekjes
  • 35 minuten bereiden
  • Tamara de Weijer
  • Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • courgette
  • 1 bosje radijs
  • 1 citroen, sap
  • 3 el extra vierge olijfolie, extra om te garneren
  • olijfolie, om te bakken
  • 100 g spinazie
  • 150 g tuinerwten (diepvries)
  • 2 eieren
  • 25 g amandelmeel
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 14 muntblaadjes, fijngehakt
  • 400 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas vlokken, extra om te garneren
  • 25 g speltmeel
  • zwarte peper
  • zout
  • 100 g waterkers

Verder nodig

  • mandoline of kaasschaaf

Bereidingswijze

  • Schaaf de courgette in de lengte in dunne plakken met een mandoline of een kaasschaaf. Snij de radijsjes in flinterdunne plakjes.
  • Meng in een grote kom het citroensap en de extra vierge olijfolie met een snufje zout. Schep de courgette en de radijs er goed doorheen. Laat de ingrediënten 15 minuten marineren.
  • Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de spinazie toe en laat deze slinken; roer af en toe. Voeg na ongeveer 4 minuten de tuinerwten toe en gaar deze nog 4 minuten mee.
  • Klop in een grote kom de eieren luchting en voeg het amandelmeel, de knoflook, spinazie, tuinerwten, munt, ricotta en de Parmezaanse kaas toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een koekenpan op laag vuur om alvast voor te verwarmen (eventueel kun je ook twee pannen op het vuur zetten als je vlot wilt doorwerken).
  • Bestuif je handen telkens met wat speltmeel en draai van het mengsel balletjes van circa 5 cm doorsnede. Plet ze tot een koekje van 1½ centimeter dik.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en bak de koekjes in porties ongeveer 4 minuten aan elke kant goudbruin en knapperig.
  • Verdeel waterkers en gemarineerde radijs en courgette over vier diepe borden. Leg de koekjes erop en garneer met de Parmezaanse kaas en sprenkel er eventueel nog wat extra vierge olijfolie over. Breng op smaak met peper en zout.

Wil je meer recepten uit de categorie Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze groentekoekjes met ricotta & salade komt uit het (kook)boek Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer van Tamara de Weijer.

Inkijkexemplaar van