Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gebraden kip met harissa, ingelegde citroenen en olijven

Gebraden kip met harissa, ingelegde citroenen en olijven

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 50 g harissa
  • extra vergine olijfolie
  • grof zeezout
  • 1 à 1,5 kg kip met het vel intact, ontbeend (laat je poelier dit doen)
  • 1 ingelegde citroen, in grove plakken gesneden
  • een handje ontpitte en grof gehakte groene olijven (ongeveer 40 g)
  • 2 tl verse oregano, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 el wilde (rauwe) honing van goede kwaliteit, desgewenst

Bereidingswijze

  • Meng in een kleine kom de harissa met 4 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zout. Leg de kip in een ovenschaal of een wijde ondiepe kom waarin de vogel plat kan liggen. Maak met je vingers voorzichtig het vel los van de kip (ook bij de poten). Wrijf de helft van het harissamengsel onder het vel van de hele vogel. Probeer het vel niet te scheuren (maar de wereld vergaat niet als het toch gebeurt). Wrijf de rest van de pasta over beide kanten van de kip. Raak met de harissa op je handen niet je gezicht of ogen aan!
  • Dek de schaal af met plasticfolie en zet de kip een paar uur maar liefst een nacht in de koelkast, en als je echt ruim plant zelfs twee hele dagen.
  • Haal de kip voor het bereiden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm intussen de oven voor op 250 °C en laat een gietijzeren pan (de kleinste als je twee verschillende maten hebt) in de oven warm worden. Zet de grootste pan op hoog vuur op het fornuis en doe er een flinke scheut (ongeveer 4 eetlepels) olijfolie in. Leg de kip voorzichtig op de huid in de hete pan. Braad ongeveer 5 minuten tot het vel bruin wordt. Neem dan voorzichtig de hete pan uit de oven en bestrijk de bodem ervan met een eetlepel olijfolie of spuit er bakspray op. Zet de ingevette pan boven op die met de kip erin en plaats het hele geval behoedzaam in de oven. Laat precies 20 minuten bakken.
  • Meng intussen de ingelegde citroen, de olijven en oregano in een kleine kom. Klop er een scheutje extra vergine olijfolie (ongeveer 2 eetlepels), een flinke snuf zout en wat versgemalen peper door. Zet het mengsel apart zolang de kip nog in de oven staat.
  • Haal de kip en zijn pannen na 20 minuten voorzichtig uit de oven. Leg de bovenste pan weg, leg de kip op een plank en laat 5 à 10 minuten rusten zodat de sappen zich goed verdelen en het vlees gemakkelijker te snijden is. Snijd de kip na het rusten in stukken en serveer ze direct met wat van het citroenmengsel erop. Als je van een zoetje houdt, kun je er ook wat wilde honing bij geven.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij?

Het recept voor deze kip met harissa, ingelegde citroenen en groene olijven komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow, model, actrice en oprichter van online community GOOP.

In het boek schrijft Julia, met wie ze het boek maakte: “Gwyneth maakte dit recept thuis in Londen en ik zal nooit het moment vergeten waarop ik haar voor het eerst het deksel zag optillen om de knapperigste gebraden kip te onthullen die ik ooit had gezien. Ze had de kip gemarineerd met knoflook, citroen en kruiden. We flansten wat Salsa verde (zie recept in het boek) in elkaar en ik vond dat eten, en überhaupt het leven zelf, niet veel beter kon worden. We bleven sleutelen aan de techniek en begonnen met smaken te spelen. Zo belandden we bij deze Noord-Afrikaanse variant die behoorlijk sensationeel is. Soms maken we ook een Koreaanse versie door de harissa te vervangen door een mengsel van gochujang (Koreaanse rodepeperpasta die te koop is in toko’s en online), gekneusde knoflook en gember, sojasaus en een drupje sesamolie. Geef bij die optie een Koreaanse salade en Gegrilde mais op z’n Koreaans (recepten in het boek). Welke variatie je ook kiest (al is het maar met alleen peper en zout), deze kip stelt nooit teleur. Je hebt wel ontbeende kip nodig (vraag dat aan je poelier) en twee gietijzeren pannen: de onderste groot genoeg om de kip er plat in te kunnen leggen en de bovenste even groot of iets kleiner.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van