Visballetjes in tomatensaus

Ingredienten voor 2 (10 visballetjes) personen

  • 1 kleine ui, grofgehakt
  • 1 teentje knoflook, grofgehakt
  • 300 g koolvisfilet of een vergelijkbare soort
  • 1-2 el fijne semolina
  • 1 klein ei, losgeklopt – optioneel
  • 2 el koolzaad- of plantaardige olie
  • Zeezout en zwarte peper
  • Voor de tomatensaus
  • 1 el koolzaadolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 el crème fraîche

Zo maak je het

  1. Maak eerst de tomatensaus. Verhit de koolzaadolie in een pan op halfhoog vuur, voeg de ui en een snufje zout toe en fruit de ui al roerend tot hij doorschijnend is en goudgeel begint te worden.
  2. Voeg het laurierblaadje en de tomatenpuree toe en bak nog ongeveer 1 minuut.
  3. Voeg dan de tomatenblokjes toe en voeg naar smaak zout en peper toe. (Mijn moeder doet er ook nog een snufje suiker bij, ik niet.)
  4. Laat de saus iets inkoken, roer dan de crème fraîche erdoor en draai het vuur uit. Proef en voeg eventueel zout en peper toe.
  5. Nu de visballetjes. Mijn zoon en ik zijn dol op deze kindervariant: doe ui, knoflook, lekker veel zout en peper in de keukenmachine en pureer. Voeg de vis en semolina toe en mix met enkele korte stoten.
  6. Je hebt nu een homogeen, plakkerig mengsel, dat niet té fijn moet zijn. (Voor een volwassener versie hak je de ui, knoflook en vis met een mes fijn; voeg de semolina en wat losgeklopt ei toe om het mengsel te binden.)
  7. Draai met natte handen 10 balletjes van elk 40 g en leg ze op een bord of dienblad.
  8. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur en braad de balletjes in porties rondom bruin. Draai ze steeds voorzichtig om, want ze kunnen gemakkelijk uit elkaar vallen.
  9. Leg de gebraden balletjes in de tomatensaus en zorg dat ze volledig met saus bedekt zijn. Verwarm de saus met de balletjes op laag vuur 10‑15 minuten, tot de balletjes door en door gaar zijn.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

In ‘De keukens van Oekraïne’, het kookboek van de bekroonde chef Olia Hercules, ontdek je de bijzonder lekkere recepten en eetherinneringen uit alle windstreken van Oekraïne.

De auteur schrijft over dit recept: In mijn kinderjaren at ik vrij veel zoetwatervis – wat ik destijds een beetje te overweldigend vond. Diezelfde vis kon ik echter een stuk beter verdragen in de visballetjes van mijn moeder. De balletjes zitten boordevol magische smaken uit mijn jeugd en nu vindt mijn zoon ze gelukkig ook erg lekker, vooral als ik er aardappelpuree bij maak. De balletjes doen het ook goed in een lunchtrommel, op kamertemperatuur met wat couscous. Ik heb altijd het idee gehad dat visballetjes iets uit het noorden waren – ik weet niet waarom, misschien omdat er in de Moomin-verhalen van Tove Jansson of in Karlsson van het dak van Astrid Lindgren sprake was van visworstjes. Maar als ik deze balletjes eet, denk ik altijd aan ons hygge, warme huis van vroeger, waar ik las en at – wat ik nog steeds het allerliefst doe.”


Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
De keukens van Oekraine