Vegan dumplings
Ingredienten voor 1 persoon
- 300 g bloem + extra om te bestuiven
- 3 cm gember
- 3 bosuitjes
- 2 tenen knoflook
- 150 g shiitakes
- 300 g witte kool of spitskool
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el sesamolie
- Peper en zout
- 2 takjes koriander
- 3 blaadjes munt
- 3 blaadjes Thais basilicum
- 1/2 rode peper
- 3 el zwarte azijn of rodewijnazijn
- 6 el vegan teriyakisaus
- 1 1/2 tl sesamolie
- 1 tl (geroosterd) sesamzaad
- Plasticfolie
- Deegroller
- Stoommand
- Stoommandpapier, bakpapier of bananenblad
Zo maak je het
- Meng de bloem met 155 milliliter water tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat rusten tot gebruik. Schil intussen de gember. Snijd de gember, bosuitjes, knoflook, shiitakes en kool fijn.
- Verhit de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur en roerbak de groenten 2 minuten. Voeg 1 eetlepel sesamolie toe en breng op smaak met peper en zout. Schep het in een kom en laat afkoelen.
- Bestuif het werkblad met bloem. Rol de groenten deeg uit tot een rol van ca. 10 centimeter dik en snijd in ca. 24 stukjes. Rol elk stukje uit met een deegroller tot een cirkeltje van ca. 2 millimeter dik en 8 centimeter doorsnede.
- Leg het plakje in je handpalm en schep een halve eetlepel van het groentemengsel in het midden van het plakje.
- Stap 1-4: Vouw de punten van het vel naar elkaar tot een driehoek en knijp vervolgens het deeg rondom de vulling goed dicht tot een buideltje. Herhaal dit met de rest van het deeg.
- Leg de dumplings in een stoommandje bekleed met stoommandpapier. Zet het mandje met de deksel erop boven een pan kokend water en stoom de dumplings in 10 minuten gaar.
- Pluk intussen voor de dipsaus de blaadjes van de koriander en snijd ze samen met de munt- en basilicumblaadjes fijn. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadjes met de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
- Meng de groene kruiden, rode peper, azijn, teriyakisaus, 1½ theelepel sesamolie en het sesamzaad door elkaar. Serveer de dumplings met de dipsaus.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Dumplings zijn Chinese snacks. Je kunt ze altijd eten, maar vooral tijdens het Chinees Nieuwjaar (en dat duurt bij ons een maand lang) zijn deze hapjes onmisbaar. De vorm doet denken aan een goud-of zilverstukje; ze brengen dan ook geluk én geld!
Tip: Je kunt de gember, bosuitjes, knoflook, shiitakes en kool ook in een keukenmachine fijnhakken.
Tip: Je kunt de dumplings ook in een hapjespan met deksel gaar stomen/ bakken. Verhit een scheutje sesam- of zonnebloemolie in de pan. Leg de dumplings erin en voeg water toe tot ze ca. 0,5 centimeter onderstaan. Stoom met de deksel op de pan in ca. 10 minuten op middelhoog vuur gaar. Verwijder de deksel en laat het vocht op hoog vuur inkoken. Draai de dumplings om, eventueel met behulp van een bord, zodat het knapperige laagje boven ligt.
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch?
Tv-chef Eveline Wu leert Nederland hoe gemakkelijk Aziatisch koken is. Met de makkelijke Aziatische recepten uit Simply Asian zet je zelf zo de lekkerste wontons, buns of noodle-soepjes op tafel!
In Simply Asian neemt Eveline je mee op reis naar haar vijf favoriete eetlanden China, Japan, Thailand, Vietnam en Korea. Ontdek hoe makkelijk de heerlijke smaken van Azië samen met Eveline thuis samen te maken zijn. Van goedgevulde Tom Yum Kung (Thaise soep) en stomende dumplings, Crispy tempura en sticky yakitori, tot heerlijke knapperige Bánh Xèo (Vietnamese pannenkoekjes). Dit wil je!
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stap 1 t/m 4:
Meer recepten? Bestel het boek hier of neem een kijkje bij onze andere gezonde recepten!
Fotocredits: Elvan Ünlü