Tortillasoep met jicamachips

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 1/3 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui (150 g), fijngehakt
  • 2 knoflookteentjes, geplet
  • 1 jalapeñopeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
  • 1 tl Mexicaans chilipoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gerookte-paprikapoeder
  • 800 g tomatenblokjes
  • 1,5 tl groentebouillon
  • 1 blik van 400 g zwarte bonen, uitgelekt, afgespoeld
  • 1 grote avocado (320 g), in blokjes
  • Handvol korianderblaadjes
  • 95 g yoghurt Griekse stijl
  • 1 middelgrote limoen (90 g), in partjes
  • 500 g jicama (yamboon), verkrijgbaar bij de toko
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl zeezoutvlokken

Zo maak je het

  1. Maak eerst de jicamachips.
  2. Verhit intussen de olijfolie in een grote pan met zware bodem op halfhoog vuur. Bak de ui 3 minuten of tot hij zacht is; roer af en toe door.
  3. Voeg de knoflook en jalapeño toe, en bak al roerend nog 2 minuten.
  4. Voeg het chilipoeder, de komijn, oregano en het paprikapoeder toe, en bak alles al roerend 1 minuut of tot het gaat geuren. Roer de tomatenblokjes en bouillon erdoor, en breng aan de kook.
  5. Draai het vuur laag en kook de soep 10 minuten. Voeg de zwarte bonen toe en kook de soep nog 5 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Garneer de soep met de avocado, koriander, yoghurt en jicamachips, en bestrooi met zout en peper. Serveer met de limoenpartjes.
  7. Bereidingswijze Jicamachips:
  8. Verwarm de oven tot 120 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Schil de jicama zo nodig. Snijd de jicama met een mandoline of V-snijder in schijfjes van 3 mm dik.
  9. Dep ze goed droog met keukenpapier. Leg ze in een enkele laag op de bakplaten en bestrooi ze met de gemengde specerijen en zeezoutvlokken.
  10. Rooster ze 75 minuten of tot ze krokant zijn in de oven, en wissel de bakplaten halverwege de tijd een keer om.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

De jicamachips kunnen een dag van tevoren worden gemaakt; bewaar ze in een luchtdichte bak. De soep kan tot het eind van stap 3 een dag van tevoren worden gemaakt.

De recepten in Keukenhelden – Soep en dippers helpen je de koude dagen door, want dan is niets lekkerder dan een dampende kop warme soep. Simpel, snel en hartverwarmend genieten van de lekkerste soepen met dippers erbij.

Het recept is gebaseerd op dit boek
Soep en dippers