Plaattaart met doperwtenspread en courgette

Ingredienten voor 2-3 porties personen

  • 1 rol vers vegan bladerdeeg
  • 200 g bevroren doperwten
  • Blaadjes van 3-4 takjes verse munt
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 3 el tahin
  • 2 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 150 g verse spinazie + extra voor garnering
  • 1 courgette, in plakjes
  • 1/2 rode ui, in ringen
  • Optioneel: plantaardige yoghurt, peper en zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Haal het verse bladerdeeg uit de koelkast en laat het zachter worden.
  3. Meng de doperwtjes in een kom met wat heet water zodat ze ontdooien.
  4. Maak de doperwtenspread. Giet de doperwten af en doe bijna alles in de keukenmachine.
  5. Houd de achter ter garnering.
  6. Voeg de verse muntblaadjes, het knoflookpoeder, de tahin, het citroensap, de olijfolie en wat peper en zout toe en mix het tot een romige spread.
  7. Voeg eventueel een beetje water toe om de spread te verdunnen.
  8. Rol het bladerdeeg uit met het bakpapier op de bakplaat en vouw de randen van het deeg om.
  9. Verdeel vervolgens de doperwtenspread over het bladerdeeg.
  10. Verdeel de spinazie over de doperwtenspread en leg daar de courgette en rode ui op.
  11. Bak de plaattaart in ca. 25 minuten gaar in de oven, of tot de randen goudbruin zijn.
  12. Verdeel de rest van de doperwten, extra spinazie en eventueel wat plantaardige yoghurt over de plaattaart.
  13. Snijd in stukken en serveer meteen.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Zijn plaatpizza’s niet geweldig? Je rolt wat vers deeg uit, belegt het met jouw favoriete toppings en schuift de plaat in de oven, that’s it. Om je net even een ander recept te geven voor een pizza, en ook nog wat extra vezels en eiwitten toe te voegen, heb ik een basissaus gemaakt van doperwten, tahin en munt. Heerlijk fris en prachtig van kleur. Verdeel er voor nog meer eiwitten bijvoorbeeld nog wat kikkererwten, linzen of tofublokjes overheen.

 

Wil je meer recepten uit de categorie Sojavrij | Veganistisch?

Met Every Day Vegan Budget Friendly bewijst Lenna Omrani dat je voor minder dan €3,50 per persoon de lekkerste plantaardige gerechten kookt, zelfs ondanks alle prijsstijgingen.

Lenna Omrani’s tweede kookboek Every Day Vegan Budget Friendly bevat plantaardige en grotendeels glutenvrije en sojavrije ontbijtjes, lunches, tussendoortjes en diners voor elk moment van elke weekdag. Het boek is ingedeeld op bereidingstijd, zodat je doordeweeks binnen een mum van tijd een quinoaschotel met paprika en tomaat (€1,45 p.p.) op tafel zet, en je in het weekend uit kunt pakken met een ontbijt van warme broodpudding met appel en rozijnen voor €0,45 p.p.!

Flexi, vega of vegan? Every Day Vegan Budget Friendly is voor iedereen. Met als extraatje vier weekmenu’s, zodat je niet meer hoeft na te denken wanneer je nou dat ene lekkere recept op tafel zet.

Beeldmateriaal credits: Mitchell van Voorbergen


Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
Every Day Vegan Budget Friendly