Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry’s
Ingredienten voor 10 personen
- Voor het fruit en de noten
- 75 g boter
- 115 kristalsuiker
- 350 stevige peren (ca. 2)
- 140 g cranberry’s
- 75 g pecannoten
- Voor de taart
- 120 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 2 grote eieren, gesplitst
- Drupje vanille-extract
- 210 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gemberpoeder (naar keuze)
- 175 ml volle melk
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de boter en kristalsuiker voor het fruit in een ovenvaste hapjespan met zware bodem van 25 cm doorsnee op laag vuur smelten.
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen, snijd ze in plakjes van circa 1 cm dik en leg ze in de boter en suiker. Bak ze op laag vuur tot ze net zacht zijn, draai het vuur dan hoog en bak tot ze licht zijn gekaramelliseerd.
- Strooi de cranberry’s en pecannoten erover en roer de vruchten voorzichtig rond. Draai het vuur uit, maar laat de pan niet afkoelen.
- Klop voor de taart de boter en kristalsuiker romig en voeg de eidooiers en het vanille-extract toe. Meng de helft van het zelfrijzende bakmeel, al het bakpoeder en gemberpoeder, als je dat gebruikt, erdoor.
- Voeg de melk en de andere helft van het bakmeel toe. Meng tot een glad geheel.
- Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg 1 eetlepel van de geklopte eiwitten aan het beslag toe om het losser te maken en spatel de rest er dan snel met een grote lepel door.
- Verdeel het beslag over het fruit en de noten in de pan en bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot een prikker die je in de taart steekt er weer schoon uit komt.
- Laat de taart 10 minuten en niet langer (want anders plakt het gekaramelliseerde fruit aan de pan vast) afkoelen voor je hem lost.
- Mocht het fruit toch vastplakken, wrik de peren dan voorzichtig los en leg ze met de donkere, gekaramelliseerde kant naar boven op de taart.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Winter: warme gerechten voor koude dagen bevat meer dan 100 onweerstaanbare, klassieke koud-weer-recepten die de unieke smaken van de herfst en de winter vieren. Met recepten die zijn verzameld op reizen door Scandinavië, de Franse en Italiaanse Alpen, Schotland, Ierland en New England, is dit hét kookboek over de magie van koken in de koude maanden.
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: