Kipköfte met tzatziki en platbrood
Ingredienten voor Voor 18-20 balletjes personen
- Voor de köfte
- 1 kg kipgehakt
- 150 g feta, verkruimeld
- 1 ei
- 2 el broodkruim
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl fijn zeezout
- Flink wat versgemalen zwarte peper
- 5-6 lente-uien, het witte deel (ongeveer 50 g), fijngesneden (het groene deel gaat in de tzatziki)
- 3/4 grote bos dille, fijngesneden (ca. 30 g)
- 3-4 takjes verse oregano, fijngesneden (ca. 10 g), of 1 tl gedroogde oregano
- Geraspte schil van biologische limoen (gebruik het sap op de gare köfte)
- Platbrood, voor erbij balletjes
Zo maak je het
- Meng alle ingrediënten voor de köfte goed door elkaar. Je kunt je handen invetten met wat olie als je balletjes gaat rollen, want het is nogal een kleverig geheel; ik zet meestal een kommetje olie naast een bakplaat voor ik begin.
- Vorm achttien tot twintig platte balletjes van het gehaktmengsel, elk 60-70 gram, en leg ze op de bakplaat.
- Was je handen heel goed, dek de köfte af met plasticfolie en zet ze minstens een uur en maximaal 24 uur in de koelkast, voor je ze grilt.
- Verhit de barbecue tot matig heet als je ze gaat grillen zodat de köfte een mooie kleur krijgen maar niet zwart worden voor ze gaar zijn. Leg de balletjes op het roosten en gril ze aan beide kanten 5-6 minuten, tot ze terugveren als je erop drukt.
- Haal ze van de grill en knijp de limoen erboven uit, terwijl ze nog heet zijn. Dien op met tzatziki en flink wat platbrood.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Je kunt de köfte een dag van tevoren maken en tot gebruik in de koelkast laten rusten of de gerolde balletjes (1 maand) in de vriezer bewaren – zorg er wel voor dat ze helemaal ontdooid zijn voor je ze grilt. We maken ons eigen kipgehakt van kippendijen omdat dat lekkerder en vochtiger is maar kipgehakt (of kalkoengehakt) uit de winkel is ook prima. Je gebruikt het witte deel van de lente-uien in de köfte en het groene deel in de tzatziki, dus je gooit niets weg – en bovendien smaken ze prima samen, omdat ze natuurlijke partners zijn.
Van het platteland van Jordanië tot aan de kleine straatjes van Caïro. In Honey & Smoke: op zoek naar hete kolen ontdekken Sarit Packer en Itamar Srulovich – bekend van Honey & Co – de heerlijke, trotse tradities van koken boven vuur in de Levant – de oostkust van het Middellandse Zeegebied. Van zoet geroosterde kastanjes langs de kant van de weg in Adana, gegrilde sardines op Griekse stranden tot aan de marktjes van Amman en Akko, in dit boek ontdek je de vriendelijkste mensen, warmste vuren en lekkerste gerechten om thuis zelf te maken.
Credits beeldmateriaal: Patricia Niven
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: