Spiraal-ratatouille
Ingredienten voor 6 personen
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui, grofgesneden
- 1 kleine rode paprika, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 el rodewijnazijn
- 800 g Italiaansetomatenblokjes uit blik
- 2 el fijngesneden basilicumblaadjes
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 100 g mozzarella, in dunne plakjes
- 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 courgettes, in dunne schijfjes
- 8 kleine gele pompoentjes, in dunne schijfjes
- 2 Libanese (kleine) aubergines, in dunne schijfjes
- 6 kleine pruimtomaten, in dunne plakjes
Zo maak je het
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en rode paprika toe en bak al roerend 5 minuten of tot ze zacht worden. Bak de knoflook 1 minuut mee of tot deze begint te geuren. Schenk de rodewijnazijn en driekwart van de tomatenblokjes erbij (probeer er zo veel mogelijk grove blokjes uit de blikjes bij te doen). Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 10 minuten zacht koken of tot de saus inkookt. Haal van het vuur en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Schep de saus op de bodem van een ronde ovenschaal met een diameter van 23 cm, taartvorm of ovenbestendige koekenpan. Leg de mozzarella erop en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
- Het samenstellen gaat eenvoudiger als je eerst kleine stapeltjes maakt op een snijplank. Begin met plakjes courgette, gele pompoen, aubergine en pruimtomaat van gelijke grootte. Bewaar de kleinere schijfjes voor het maken van kleinere stapeltjes die je in het midden gebruikt.
- Begin aan de buitenrand van de ovenschaal en leg de grotere stapeltjes schijfjes eerst neer, op hun zijkant. Herhaal en werk zo naar binnen. Eindig met de iets kleinere stapeltjes en vul hiermee het midden op.
- Roer 1 eetlepel water door de rest van de tomatenblokjes en giet dit mengsel over de bovenkant van de groenten. Dek af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 40 minuten.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
- Als je geen ronde ovenschaal hebt, kun je dit gerecht ook maken in een rechthoekige schaal, waarbij je de groentestapeltjes in rijen neerlegt.
- Je kunt ook een dun plakje mozzarella toevoegen aan elk stapeltje.
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Koolhydraatarm | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Tarwevrij | Vegetarisch?
Het recept voor deze spiraal-ratatouille komt uit het kookboek Yummy, Easy, Quick van Matt Preston.
Uit het boek over dit recept: “De ratatouille van mijn moeder was goed, maar die zag er niet zo mooi uit als deze!
Een klein beetje extra voorbereiding: als ik op pad ga voor courgette, pompoen, Libanese aubergine en pruimtomaatjes, probeer ik die te kiezen die ongeveer dezelfde diameter hebben.”