Gegrilde watermeloen en garnalen met feta en chilipeper
Ingredienten voor Lichte lunch voor 4 personen
- 12 grote garnalen of 16 kleinere, heel, ongepeld halve watermeloen (of 2 dikke plakken van een watermeloen)
- 1 rode chilipeper, in ringen
- 2 el rodewijnazijn
- 1/2 tl zout
- 250 g schapenfeta
- Blaadjes van 1 bosje munt, de helft fijngesneden, de andere helft heel gelaten
- 3 el olijfolie, plus wat extra om de watermeloen mee te bestrijken
- 1 tl grof gemalen zwarte peper
Zo maak je het
- Prep de garnalen: snijd met een scherp kartelmesje in de lengte door de schaal en het vlees op de rug van de garnalen en vis met de punt van het mesje het darmkanaal eruit.
- Bewaar de schoongemaakte garnalen tot gebruik in een kom in de koelkast (je hebt dan maar 15 minuten nodig om het gerecht op tafel te zetten).
- Snijd de watermeloen met schil en al in acht grote parten. Roer de chilipeper door de rodewijnazijn en het zout en zet opzij tot je barbecue goed heet is, met gloeiende kooltjes.
- Gril eerst de watermeloen – bestrijk de stukjes met wat olijfolie en leg ze plat neer op het heetste deel van de barbecue.
- Gril ze 1-2 minuten aan elke kant, tot er zwarte grillstrepen zijn: die versterken de smaak en maken de meloen zoeter.
- Leg de meloen op een platte schaal en gril de garnalen 3 minuten aan elke kant (2 minuten, als ze kleiner zijn) of tot ze felroze zijn.
- Leg de garnalen bij de watermeloen, verkruimel de feta erover en bestrooi met de hele muntblaadjes. Roer vlak voor je gaat eten de olijfolie, zwarte peper en fijngesneden munt door de chilipeper en azijn.
- Sprenkel deze dressing over de hele schaal. Dien meteen op, met vingerkommetjes en een kom voor de lege schalen.
- Zonder barbecue: Verhit een grillpan op het fornuis met wat olie en gril de garnalen zoals je op de barbecue zou doen.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Garnalen die met schaal en al worden klaargemaakt, blijven sappig en vochtig en krijgen toch een lekker rooksmaakje van de barbecue. Als je gepelde garnalen gebruikt, hoef je ze alleen maar heel kort op heel hoge temperatuur te grillen om te voorkomen dat ze overgaar worden.
Van het platteland van Jordanië tot aan de kleine straatjes van Caïro. In Honey & Smoke: op zoek naar hete kolen ontdekken Sarit Packer en Itamar Srulovich – bekend van Honey & Co – de heerlijke, trotse tradities van koken boven vuur in de Levant – de oostkust van het Middellandse Zeegebied. Van zoet geroosterde kastanjes langs de kant van de weg in Adana, gegrilde sardines op Griekse stranden tot aan de marktjes van Amman en Akko, in dit boek ontdek je de vriendelijkste mensen, warmste vuren en lekkerste gerechten om thuis zelf te maken.
Credits beeldmateriaal: Patricia Niven
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: