Chocolademousse met vijgenjam

Ingredienten voor 1 persoon

  • Vijgenjam
  • 125 g kristalsuiker
  • 1/2 citroen (sap)
  • 125 g verse vijgen
  • 65 g pitloze groene druiven
  • 1/2 tl rozenwater (optioneel)
  • 1/4 tl kardemom
  • Chocolademousse
  • 375 g pure chocolade (54,5%)
  • 600 g zijden tofu
  • 150 ml plantaardige slagroom
  • 30 g poedersuiker
  • 1 1/2 limoen (rasp)
  • Snuf zout
  • Garnering
  • Drie vijgen (het liefst stevige vijgen, die niet te rijp zijn)
  • Eetbaar bladgoud (optioneel)

Zo maak je het

  1. 1. Vijgenjam
  2. Doe de suiker en het citroensap in een steelpan. Voeg 100 ml water toe en breng aan de kook.
  3. Laat zonder deksel zo’n 8 minuten koken tot de suiker is opgelost en het mengsel is ingedikt.
  4. ingedikt. Verwijder de steeltjes van de vijgen, hak ze grof en voeg ze toe. Halveer de druiven in de lengte en voeg ze ook toe.
  5. Voeg de kardemom en het rozenwater toe. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat onafgedekt zo’n 30 minuten doorkoken of tot het de dikte van honing heeft.
  6. Kook niet te lang want dan kan de jam taai worden. Schep de jam in de bodem van je glazen en laat afkoelen.
  7. 2. Chocolademousse
  8. Smelt de chocolade au-bain marie. Doe in de tussentijd alle andere ingrediënten in de blender en mix tot een mooie, gladde mousse.
  9. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed door elkaar. Doe de mousse in een spuitzak en laat buiten de koelkast afkoelen tot kamertemperatuur.
  10. 3. Garnering
  11. Spuit de mousse, wanneer die opgesteven is, mooi op in de glazen.
  12. Snijd voor de garnering de steeltjes van de vijgen, snijd de vijgen in de lengte door de helft, en snijd vervolgens iedere helft in zes dunne partjes.
  13. Versier met partjes vijg en eventueel bladgoud.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Paniek! Je date komt voor het eerst bij je thuis eten en je hebt geen toetje. Deze chocolademousse heb je echt in twee tellen bereidt en is intens lekker. Wanneer ik Robèrt van Beckhoven tegenkom, begint hij nog steeds over deze tofu-mousse. Ook als je zin hebt in een wat gezonder toetje is deze mousse perfect, door de hoge hoeveelheid eiwit in de tofu en lage hoeveelheid suiker.

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch?

In het eerste bakboek van Heel Holland Bakt-winnaar Enzo Pérès-Labourdette ontdek je in handige stap voor stap-recepten de echte Franse vegan patisserie. Met prachtig zelfontworpen omslag.

Dat plantaardig bakken echt net zo lekker is als klassiek met boter en ei, heeft Enzo Nederland en de jury eens en voor altijd laten proeven. Zelfs meesterbakker Robèrt van Beckhoven is om.

Van eenvoudige tapenadevlinders tot roze kadetjes, frambozentartelettes of een ware bûche met kastanje en hazelnoot, er is een heerlijk vegan bakrecept voor elk moment van de dag. Bon appétit!

Credits beeldmateriaal: Mitchell van Voorbergen

Het recept is gebaseerd op dit boek
Heel Holland bakt vegan