Brandnetelrisotto

Ingredienten voor 2-4 personen personen

  • 200 g brandneteltoppen
  • 2 el olijfolie
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 200 g arborio- of carnarolirijst
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 2 el plantaardige boter
  • Versgeraspte vegan parmezaan, of Violife of No-Muh Pittig eetbare bloemen, zoals viooltjes, komkommerkruid en/of Oost- Indische kers

Zo maak je het

  1. Begin met het voorbereiden van de brandnetels. Schud de toppen buiten uit en was ze goed in ruim koud water.
  2. Herhaal deze stap een paar keer als ze erg zanderig zijn. Breng een pan met water aan de kook.
  3. Voeg zodra het kookt de brandnetels toe en kook ze een paar seconden, tot ze donkergroen zien.
  4. Giet af in een vergiet (bewaar eventueel het kookvocht om te drinken als brandnetelthee of om als bouillonbasis voor de risotto te gebruiken) en spoel meteen af onder koud stromend water. Zo blijven ze mooi groen.
  5. Pureer de brandnetels met een hakmolentje, keukenmachine of blender. Voeg indien nodig wat water toe om het pureren te vergemakkelijken.
  6. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui hierin. Voeg de risottorijst toe en bak even mee, zodat elke rijstkorrel met wat olie bedekt is.
  7. Voeg de knoflook en de witte wijn toe, roer door en voeg vervolgens onder constant roeren soeplepel voor soeplepel de bouillon toe.
  8. Voeg steeds pas nieuwe bouillon toe als de eerder toegevoegde bouillon bijna opgenomen is. Ga zo door tot de rijst beetgaar is en een mooie textuur heeft (dit duurt ongeveer 20 minuten).
  9. De risotto moet een klein beetje lopen bij het serveren, en vooral niet te stijf zijn.
  10. Roer de brandnetelpuree door de risotto en meng goed door. Maak de risotto af met de boter en wat vegan parmezaan.
  11. Schep de risotto in mooie borden, rasp er nog wat extra vegan parmezaan over en garneer met eetbare bloemen voor een feestelijk voorjaarsgevoel.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Mijn Italiaanse buurman Fabio is een van mijn lievelingsmensen en een van de beste koks die ik ken. Hij runt samen met een vriend de Italiaanse traiteur Pane E Olio in het centrum van Amsterdam. Elke keer als ik hem spreek vertelt hij weer een nieuw verhaal over een spannend recept met een eigenzinnige bereiding. Het verhaal over brandnetelrisotto sprak zo tot mijn verbeelding, ik móést het een keer maken en ‘veganizen’. Fabio plukt de brandnetels voor dit gerecht wild in Toscane, maar hier zijn ze natuurlijk ook volop te vinden! Pluk de netels in een schoon natuurgebied waar wildpluk is toegestaan, en draag eventueel handschoenen tegen het prikken. Als je de plant van onder naar boven vastpakt, zul je je niet prikken. Zodra de netels gekookt zijn, verliezen ze hun branderigheid helemaal. Ze geven een heerlijk rijke en kruidige smaak aan je gerecht, en bevatten ontzettend veel mineralen en vitaminen.

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch?

Met haar kookboek Elke dag feest – Koken volgens de seizoenen – 100% vegan laat Maartje Borst zien dat plantaardig eten het hele jaar door heerlijk is. Voor dit feestelijke vegan kookboek liet ze zich inspireren door seizoensproducten. Dat levert heerlijke gerechten op, van groene asperges met scrambled tofu tot vegan paella, porcini-pasta of sticky toffee pudding.

Elke dag feest bevat vertrouwde recepten met een twist, voor de echte foodie, of je nu vegan, vega of flexi bent. Maak een eenvoudig gerecht met een paar topingrediënten uit het seizoen, een uitgebreid meergangendiner, of lekkernij voor tussendoor – door het eten met liefde klaar te maken en het beste in de ingrediënten naar boven te halen, is een feestje op je bord gegarandeerd.

Credits beeldmateriaal: Lisette Kreischer


Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
Elke dag feest - Koken volgens de seizoenen - 100% vegan