Waarom je moet stoppen met voorspellen
In een wereld die ons constant vertelt dat onze gevoelens de waarheid zijn, is het belangrijk om te leren dat emoties niet altijd de realiteit weerspiegelen. Je gevoelens zijn geen glazen bol die de toekomst kan voorspellen, maar slechts een reflectie van je huidige gemoedstoestand. Net als nachtmerries, zijn de monsters in je dromen niet echt, maar symboliseren ze vaak iets waar je je zorgen over maakt in het dagelijkse leven.
Wij delen inzichten uit het boek De berg, dat ben jij van Brianna Wiest. Ontdek waarom je voorspellingen vaak niet kloppen en leer hoe je je gedachten kunt veranderen om een beter leven te leiden.
Het ‘apenbrein’
Tijdens onze jeugd passen we ons aan aan onze omgeving. We nemen overtuigingen en ideeën over van de mensen om ons heen. Dit doen we om ons veiliger te voelen, omdat de wereld minder bedreigend lijkt wanneer we ons conformeren. Als kinderen zijn we kwetsbaar en ontwikkelen we copingmechanismes die ons hele leven bij ons kunnen blijven. Wanneer we niet vanaf jonge leeftijd leren om verbinding te maken met onze innerlijke vrede, beginnen we instinctief te vertrouwen op de stem in ons hoofd. Dit is problematisch, omdat de gedachten die we de hele dag hebben vaak het product zijn van wat boeddhisten het ‘apenbrein’ noemen. Neurologen leggen uit dat dit een proces is waarbij verschillende receptoren ideeën op ons afschieten en associaties leggen, ongeacht de realiteit.
Als we vertrouwen op onze gedachten, baseren we onze gevoelens daarop. Dit wordt een vicieuze cirkel die velen in zijn greep houdt. Ze ervaren een beangstigende gedachte, vervolgens een sterk gevoel, en de combinatie van die twee doet de situatie echt aanvoelen, terwijl het vaak een misverstand van het zenuwstelsel is. Onze gedachten zijn niet nutteloos, maar ze weerspiegelen niet altijd de realiteit. Het is beter om ze als suggesties te beschouwen in plaats van als feiten.
Voorspellen maakt je mentaal zwakker
Omdat we van nature bang zijn voor het onbekende, proberen we vaak te voorspellen wat er zal gebeuren. Maar denken dat je gevoelens de toekomst kunnen voorspellen, maakt je mentaal zwakker. Het zorgt ervoor dat je de controle over je leven verliest, terwijl je juist de leiding moet nemen.
Je voorspellingen maken zichzelf waar
Vaak denken we dat onze gevoelens de toekomst kunnen voorspellen, en baseren we lange termijn voorspellingen op één enkel gevoel of een enkele ervaring. Dit leidt er vaak toe dat we geloven in scenario’s die zich vervolgens daadwerkelijk lijken te voltrekken, niet omdat ze onvermijdelijk waren, maar omdat we er onbewust naar handelen.
Het gevaar van deze zelfvervullende voorspellingen is dat ze vaak niet gebaseerd zijn op de realiteit, maar op tijdelijke emoties. Wanneer je bijvoorbeeld angst voelt, kun je onterecht aannemen dat alles in de toekomst negatief zal uitpakken. Deze overtuiging stuurt je gedrag en keuzes, waardoor de uitkomst uiteindelijk negatief wordt, precies zoals je voorspeld had. Stop dus met proberen te voorspellen wat je niet kunt weten en steek je energie in dingen die je wél kunt beïnvloeden.
Lees ook: Hoe verlies je innerlijke vrede en hoe vind je het terug?
Focus op waar je invloed op hebt
De belangrijkste dingen in je leven zijn vaak die waar je zelf invloed op hebt. Het is makkelijker om te denken dat je weinig kunt veranderen, maar dat is niet zo. Als je je energie steekt in productief zijn, goed zorgen voor je gezondheid, je relaties verbeteren en jezelf beter leren kennen, zal je leven veranderen. Hoewel je op sommige dingen geen invloed hebt, bepalen je eigen acties, gedrag en keuzes het grootste deel van je leven.
Tips om te stoppen met voorspellen
- Blijf in het hier en nu: Richt je aandacht op het huidige moment in plaats van je zorgen te maken over de toekomst. Mindfulness-oefeningen kunnen hierbij helpen.
- Schrijf je gedachten op: Door je gedachten op te schrijven, kun je ze beter analyseren en begrijpen. Dit helpt om te zien welke voorspellingen ongegrond zijn.
- Positieve affirmaties: Vervang negatieve, angstige gedachten door positieve affirmaties. Dit kan helpen om je mindset te veranderen.
- Ontwikkel probleemoplossende vaardigheden: Leer technieken om problemen effectief aan te pakken. Dit kan je helpen om je energie te richten op wat je kunt veranderen.
- Beperk je blootstelling aan negativiteit: Vermijd negatieve media en sociale media-inhoud die je angst en zorgen kunnen vergroten. Lees hier meer over de impact van sociale media.
- Leer ontspanningstechnieken: Methoden zoals diep ademhalen, meditatie, en yoga kunnen helpen om angst en stress te verminderen.
- Zoek professionele hulp indien nodig: Als je merkt dat je vastzit in negatieve denkpatronen, overweeg dan om met een therapeut te praten. Zij kunnen je helpen om deze patronen te doorbreken.
Een richtlijn voor een beter leven
Het is belangrijk om te beseffen dat je gevoelens niet altijd de realiteit weerspiegelen en geen voorspellingen van de toekomst zijn. Door je gedachten te herstructureren en je te richten op wat je kunt beïnvloeden, kun je mentaal sterker worden en een beter leven leiden.
De berg, dat ben jij behandelt het thema zelfsabotage en hoe we onszelf tegenhouden van wat we werkelijk willen bereiken. Het boek verkent waarom en wanneer we dit doen en, nog belangrijker, hoe we deze destructieve patronen voor altijd kunnen doorbreken. Ontdek meer over deze inzichten en leer hoe je je mindset verandert in dit inspirerende boek, verkrijgbaar bij Boekenwereld.
Lees ook:
Wil je regelmatig inspiratie voor een gezond en gelukkig leven in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik ontvang graag inspiratie voor een gezond en gelukkig leven ➔