Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Nicole LePera: hoe ons onderbewustzijn onze realiteit creëert

Mensen spenderen veel tijd in hun gedachten en geloven dat wat ze denken en voelen hun ware zelf en ervaringen weerspiegelt. Echter, onze ware aard komt voort uit intuïtie, niet uit onze gedachten. Door te vertrouwen op de natuurlijke gevoelens in ons hart ontdekken we echt wie we zijn. Als we niet naar ons hart luisteren, worden onze dagelijkse gewoonten gestuurd door ons onderbewustzijn. Bewustwording van innerlijke krachten geeft ons de mogelijkheid ons leven bewust vorm te geven.

In dit artikel verkennen we hoe het onderbewustzijn onze kijk op de werkelijkheid beïnvloedt en hoe het invloed heeft op onze relaties, gebaseerd op eerdere ervaringen. De inzichten komen uit het boek ‘How To Be The Love You Seek’ van Nicole LePera.

De invloed van ons onderbewustzijn

Veel mensen denken dat ze de wereld objectief waarnemen, maar eigenlijk zien ze alleen wat hun onderbewustzijn wil, gebaseerd op eerdere ervaringen. Onze hersenen reageren snel om veiligheid te vinden, vervormen informatie, en trekken conclusies over de toekomst op basis van het verleden. Vooral in liefdesrelaties, waar ons onderbewustzijn teruggrijpt naar vroege ervaringen, leidt dit soms tot onredelijk gedrag, het verbergen van gevoelens, en het projecteren van oude overtuigingen.

Het verleden

Door ons verleden te gebruiken om te voorspellen dat onze partners niet aan onze emotionele behoeften willen voldoen, beperken we de kans op een andere uitkomst in de toekomst. Ons onderbewustzijn overtuigt ons ervan dat het niet eens de moeite waard is om onze gevoelens met onze partner te delen. Dit resulteert in het vermijden van steun wanneer we het nodig hebben, het uiten van indirecte opmerkingen in plaats van direct om hulp te vragen, en het interpreteren van zelfs kleine reacties van onze partner als tekenen dat we tot last zijn, zoals we hadden voorspeld.

Lees ook: Nicole LePera: je vroegste relaties bepalen je toekomst

Ons onderbewustzijn doet voorspellingen

Waarschijnlijk besef je nu dat veel relatieconflicten eigenlijk heropvoeringen zijn van wat er in ons verleden met anderen is gebeurd. Als ons onderbewustzijn voorspellingen doet in relaties, projecteren we onbewust onze traumatische ervaringen uit het verleden op het heden en nemen we beslissingen gebaseerd op oude wonden van ons innerlijke kind. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Als je vaak kritiek kreeg van je ouderfiguren – je kreeg te horen wat je moest denken, hoe je je moest voelen, wanneer je moest handelen – kan je onderbewustzijn alles wat je geliefde doet of over of tegen jou zegt als kritisch interpreteren, ongeacht of dat echt zo is, waardoor je voortdurend in de verdediging schiet. Je onderbewustzijn vat andermans boodschappen op als een bedreigende indicatie van hoe negatief die ander echt over je denkt.
  • Als je ouderfiguren vaak schreeuwden, met deuren sloegen of je slaapkamer binnenstormden, kan je onderbewustzijn elk hard geluid of plotseling gebaar – een dichtknallende deur, een dichtslaande keukenkast, iemand die achter je loopt zonder dat je het doorhad – opvatten als poging om jou te laten schrikken of bang te maken. Je onderbewustzijn ziet harde geluiden of plotselinge gebaren als bedreigingen, omdat het denkt dat er iemand in aantocht is die tegen je gaat schreeuwen of je uit gaat schelden.
  • Als je bent opgegroeid in een gezin dat het financieel niet breed had – er kwam nauwelijks genoeg geld binnen en je ouders hadden moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, er was te weinig tijd voor je vanwege hun financieel onzekere situatie, of je kreeg op je kop als je niet zuinig genoeg omging met voedsel of andere middelen – dan ben je misschien opgegroeid met de constante angst niet genoeg te hebben of tekort te komen. Je onderbewustzijn kan de woorden of het gedrag van anderen opvatten als een teken dat die niet genoeg middelen – tijd, steun, aandacht, liefde – voor je hebben. Je bent er in je relaties altijd alert op dat je jouw deel krijgt, of je maakt je er zorgen om dat er niet voldoende is, zelfs als er genoeg is voor iedereen, en soms gebruik je zelfs snel op wat beschikbaar is om mogelijke toekomstige schaarste vóór te zijn.

Lees ook: Het belang van je ouders

Invloed kindertijd

Als in de kindertijd niet consistent aan fysieke of emotionele behoeften wordt voldaan, kan het onderbewustzijn geloven dat er inherente tekortkomingen zijn. Dit leidt tot diepgewortelde angst om verlaten te worden, resulterend in herhaalde stressreacties. Het onderbewustzijn negeert bewijs van eigenwaarde om vertrouwde neurobiologische grenzen te handhaven, wat schadelijk kan zijn voor relaties.

Oefening: bewust worden van je ego

Je kunt je bewuster worden van je eigen ego door stil te staan bij de gedachten en verhalen over jezelf die je jezelf, anderen en de wereld in het algemeen regelmatig vertelt. Noteer dit soort gedachten de komende paar dagen of weken op het moment dat ze zich gedurende je dag voordoen, zonder er een oordeel over te vellen. Als je deze verhalen eenmaal herkent als wat ze zijn – verhalen die door je onderbewustzijn zijn verzonnen – hoef je ze niet meer als jouw waarheid te zien en kun je er anders op gaan reageren. Blijf intussen compassie voor jezelf opbrengen: onderken dat deze verhalen jou en je innerlijke kind ooit tegen je diepste pijn hebben beschermd.

Voorbeelden:

‘Ik ben niet goed genoeg.’

‘Anderen zijn niet te vertrouwen.’
‘De wereld is onveilig.’
‘Ik ben …’
‘Anderen zijn …’
‘De wereld is …’

Lees meer over zingeving:



How to be the love you seek

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


How to be the love you seek

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔