Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Doelen stellen: 5 motiverende tips van Mo Bicep

De afgelopen jaren heb ik veel van verschillende experts geleerd over voeding en sport, en hoe je het best je doelen kunt behalen. En natuurlijk deel ik dit graag met jou! Want wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen. Dus vanaf vandaag ga je ervoor. Geen excuses meer, niet meer uitstellen en geen ‘ja, maar…’. Jij wilt iets bereiken, dus ga je het maximale uit het maximale halen. Wil je afvallen, aankomen of je lichaam goed onderhouden? Het is allemaal haalbaar. Maar dan moet je wel de juiste mindset hebben en duidelijke doelen stellen voor jezelf. Jij kunt het, wat je doelen ook zijn. En ik ga je helpen met motiverende woorden. Het is tijd om op te staan. Chillen heb je al genoeg gedaan.

Door Mo Bicep

1. Leer van elkaar

Ik vind het gewoon heel erg leuk om mensen te motiveren, daar krijg ik energie van. Toen ik net begon met filmpjes maken voor mijn YouTube-kanaal, kreeg ik vragen als: ‘Hoe moet je die spiergroep trainen?’ en ‘Hoe moet je die oefening uitvoeren?’ Maar ik wist het ook niet, man. Ik ging googelen en zei: ‘Yo bro, je moet dit en dat doen’, maar ik had het gewoon van Google. Het begon echt als grapje.

Als ik in de sportschool was en ik zag jongens een bepaalde oefening doen, vroeg ik altijd: ‘Hé man, hoe moet die oefening precies?’ En dan ging ik dat ook doen en dacht: o, goeie, man. Ik wilde echt weten waar ik mee bezig was. Zo leerde ik enorm veel van anderen. En anderen leerden van mij, want ik maakte dan weer een video met die oefening voor mijn volgers. Ik schaamde me niet om te vragen hoe ik iets moest doen als ik het niet wist. En dat moet jij ook niet doen! Vraag hulp, daar is niks mis mee.

Uiteindelijk is trainen maar 20 procent; het gaat ook om rust en voeding, dus luister naar je lichaam.

2. Geen excuses

Hoe groot is jouw wilskracht, hoe graag wil je iets bereiken? Daar gaat het om. Als je iets wilt bereiken kun je wel zeggen: ja maar ik moet werken, ja maar ik heb kinderen, ja maar… Dan ben je op zoek naar excuses. Doe dat niet!

Je wilskracht moet 200 procent zijn. Ik heb ook werk: ik ben 24/7 met mijn onderneming bezig. Ik heb ook kinderen, ik ben ook druk. Druk zijn kan nooit een excuus zijn als je iets écht wilt bereiken. Het gaat erom: hoe graag wil je het? Als je het écht, écht wilt, maakt het niet uit wat je daarnaast allemaal moet doen. Natuurlijk, het zal niet makkelijk zijn, maar waar een wil is, is een weg – en niet: waar een wil is, was ik weg.

3. The struggle is real

De weegschaal heeft mij vaak gemotiveerd, maar ook heel vaak gedemotiveerd. Wat mij heeft geholpen, is mezelf iedere dag wegen. Als ik dan zie dat ik 95 kilo weeg, dan weet ik meteen: nu is voor mij het moment om meteen weer die handrem erop te zetten, want het gaat de verkeerde kant op. Probeer altijd die rem bij je te hebben en denk niet: ik heb vandaag toch al te veel gegeten, nu eet ik alles maar. Bij elke kilo die erbij komt, corrigeer ik mezelf meteen, dan probeer ik de teugels niet meer zo te laten vieren. Mijn struggle is echt. Ik heb het moeilijk met de eeuwige strijd tegen de kilo’s. Ik hoef maar naar een broodje te kijken, of ik kom al aan. Da’s echt niet normaal. Ook dat laat ik zien in mijn video’s, en zeg: ‘Kijk mijn buik nou! Ik heb deze dagen zo slecht gegeten. Ons Moowke heeft het weer losgelaten, jongens.’

Het hele jaar door wil ik shredded zijn, dus daar werk ik hard voor in de gym, ik let op wat ik eet en neem voldoende rust. Het aantal kilo’s zegt echter niet alles, dat is maar een getal. Je kunt de hele week goed bezig zijn en op je voeding, sport en rust letten en tóch een kilo aangekomen zijn! Hoe dat kan? Waarschijnlijk is je spiermassa toegenomen, waardoor je zwaarder bent.

Als je de wind mee hebt, fiets je sneller dan wanneer je wind tegen hebt, maar ook met tegenwind kun je fietsen – je moet alleen harder trappen, maar uiteindelijk kom je er ook.

4. Wees niet te hard voor jezelf

Stel een realistisch doel en maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kijk, je kunt je doel binnen twee maanden willen halen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Waarom zou je het binnen die tijd moeten halen? Als het langer duurt is dat ook helemaal prima. Doe wat goed voelt voor jou. Ook te laag in calorieën gaan zitten, hou je niet lang vol. Dan verlies je spiermassa én je verliest je energie. Doordat je zo weinig eet voel je je zwak. Dat hou je twee weken vol en natuurlijk zul je binnen die twee weken echt veel verschil zien, maar daarna zul je ook weer snel opgeven. Je hebt het te moeilijk voor jezelf gemaakt. Je doel was niet realistisch.

5. Mindset

Er zullen momenten zijn waarop je wilt opgeven. Maar dat zijn juist de momenten om wél door te gaan. Natuurlijk heb ik ook dagen waarop ik denk: pfff, ik heb er even geen zin in, maar ik weet dat ik spijt krijg als ik niet doorzet. Jij kunt je mentaal op dat soort dagen voorbereiden en besluiten om toch door te gaan. En dat maakt jou anders dan anderen.

Op het moment dat je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan of wanneer je zin hebt in ongezond eten, moet je toch die knop omzetten. Want als je naar de gym bent geweest of toch die gezonde maaltijd hebt gegeten, denk je: ooo, ik voel me goed! Het geeft een voldaan gevoel. En dat gevoel, die mindset, kun je vasthouden. Dus op het moment dat je wilt opgeven moet je doorgaan, doorgaan, doorgaan.

 

Wil je afvallen, spieren opbouwen of een gezonde lifestyle behouden? Mohamed Lemhadi geeft je in zijn boek Koken met Mo Bicep nog veel meer motivatietips. Plus 6-weken-voedingsschema’s voor jouw doel en 25 makkelijke recepten!