5 / 5. 1

Last van faalangst? Zo ga je ermee om

Ieder mens maakt fouten. Is dit iets om je voor te schamen? Nee, en sterker nog: als je geen fouten durft te maken, dan kom je nooit bij jouw successen. Wanneer je altijd bang bent om fouten te maken, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van faalangst. Faalangst ontstaat meestal door een negatief zelfbeeld, een hoge druk van buitenaf of door een traumatische gebeurtenis of psychische aandoening. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je faalangst te overwinnen. Journalist Kim Buitenhuis deelt de beste tips & tricks in haar boek ‘Vallen, opstaan en doorgaan’.

‘Falen is het nieuwe slagen’, aldus Kim Buitenhuis. De journalist en auteur sprak tijdens haar carrière met verschillende, succesvolle vrouwen over hun road to success. Deze vrouwen hebben allemaal iets gemeen: hun weg naar succes verliep allesbehalve perfect. Tijdens hun journey kregen ze vaak te maken met faalangst. Kim sprak hierover met ervaringsdeskundige Judith De Leeuw en expert Saakje Bakker. Want hoe ga je hiermee om? Wij zetten de belangrijkste tips voor jullie op een rijtje!

1. Maak je faalangst bespreekbaar

Volgens faalkundige en sprekerscoach Saakje Bakker is het belangrijk dat je je angst bespreekbaar maakt. Doe dit eerst naar jezelf, zodat je onder ogen ziet waar je precies moeite mee hebt. Spreek het uit naar iemand die je vertrouwt, zodat je er niet alleen mee rond blijft lopen. Doe je dat niet, dan maak je het in je hoofd vaak alleen maar groter.

2. Creëer latverlagers en moedverhogers

Wanneer je je angst bespreekbaar maakt, dan verlaag je de lat voor jezelf. Op deze manier creëer je volgens Saakje de zogenaamde ‘latverlagers’. Vervolgens kun je beginnen met het creëren van ‘moedverhogers’. Saakje raadt aan om vooral kleine stapjes te zetten. Als de stap te groot is, dan ontstaat er vaak paniek en dan blokkeer je juist. Daarom werkt het beter om je ‘moed-spieren’ te trainen door jezelf continu uit te dagen en kleine stappen te zetten. Loop dus niet meteen een hele marathon, maar start eerst met een kilometer! Dit geeft je als het ware een zelfvertrouwenboost om over je angst heen te komen en niet vroegtijdig op te geven.

  “Als anderen niet in je geloven, dan is het ook moeilijk om in jezelf te geloven.” – Judith De Leeuw

3. Blijf oefenen om je faalangst te overwinnen

Street artist Judith De Leeuw, wereldwijd bekend door haar muurschilderingen, heeft ook last van faalangst. Tijdens haar carrière ontdekte ze echter een manier om haar angst onder controle te houden. Dit doet ze simpelweg door haar angst niet uit de weg te gaan, maar juist onder ogen te komen. Ze bleef oefenen, juist met publiek. Beetje bij beetje merkte ze dat het haar steeds beter afging. Ze groeide over haar angst heen door het gewoon te doen!

4. Laat je niet tegenhouden door anderen

Judith merkte dat haar faalangst voortkwam uit haar behoefte voor bevestiging. Haar oude, onzekere zelf had bevestiging nodig, omdat ze nog niet in haarzelf geloofde. De mensen om haar heen lieten haar non-stop weten dat ze niet genoeg talent had om kunstenares te worden. Totdat op een dag iemand haar aanmoedigde om het juist wél te doen. Die aanmoediging was voor haar het keerpunt van haar carrière. Ze ging haar droom achterna en sindsdien is haar carrière alleen maar bergopwaarts gegaan.

Volgens de streetartist is het van onschatbare waarde voor je zelfvertrouwen om je te omringen met mensen die in je geloven. Want als je mensen om je heen hebt die niet in je geloven, dan wordt het des te moeilijker om in jezelf te geloven. Omring jezelf dus met mensen die het jou gunnen om de top te bereiken!

Iedereen kan faalangst overwinnen

Er is dus goed nieuws: iedereen kan faalangst overwinnen.  Zorg goed voor jezelf ga na waar jouw angst vandaan komt: wat is de oorzaak? Maak het bespreekbaar en creëer op die manier voor jezelf lat-verlagers en moed-verhogers. Omring je daarnaast met mensen die in je geloven. Vergeet vooral niet te genieten, niet alleen van het resultaat, maar ook van de weg er naartoe. U can do this!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het boek ‘Vallen, opstaan en doorgaan’ zoomt Kim niet alleen in op faalangst, maar ook op perfectionisme, het imposter syndrome en alle andere facetten die met falen te maken hebben. Wil jij alle tools hebben om na falen niet op te geven, maar door te gaan? Bestel het boek in onze webshop!

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:



Vallen, opstaan en doorgaan

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Vallen, opstaan en doorgaan

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔