2 / 5. 1

Hoe ziet jouw drol eruit? Tips voor perfecte poep!

In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor lekker en gezond eten, wat onwijs goed is natuurlijk! Een veel minder populair onderwerp is hoe wij ons eten daarna weer teruggeven aan Moeder Natuur. Met andere woorden: we don’t like to talk s#*t. Door de jaren heen heeft de moderne samenleving een hele reeks taboes weten te creëren over dit onderwerp, terwijl naar de wc gaan een van de natuurlijkste dingen is. In holistische zienswijzen is ontlasting al duizenden jaren als een inspiratiebron voor het diagnosticeren van de algehele gezondheid, gemoedstoestand, immuniteit en welzijn.

Identificeer je drol

Wij categoriseren poep in 5 verschillende soorten:

  1. Een gezonde drol heeft de consistentie van een rijpe banaan en houdt zijn vorm vast na het verlaten van het lichaam. De kleur is bruin/geel. En hoewel poep nooit naar bloemetjes ruikt, heeft een gezonde drol een redelijk neutrale geur. Je hebt niet meer dan twee keer nodig om de bips af te vegen. Om met de titel ‘perfecte drol’ te mogen worden doorgespoeld, moet deze in de ochtend voor het ontbijt worden weggewerkt.
  2. De plakpoep heeft de neiging om er niet volledig uit te komen; je kunt het gevoel hebben dat er nog iets vastzit. Dit soort ontlasting is kleverig en soms zelf olieachtig, en er kan wat slijm bij zitten. De kleur is vaak wat lichter.
  3. De harde keutel(s) komt eruit als kleine harde balletjes of als één groot hard stuk (AUW!). Het kan moeilijk zijn om dit soort ontlasting te produceren doordat de keutels zo hard en droog zijn . Dit soort droge poep komt vaak voor wanneer je ook een opgeblazen gevoel hebt en hij gaat hand in hand met constipatie.
  4. De slappe kak komt er vaak te snel en meerdere keren per dag uit. Slappe kak is zacht, los en verliest zijn vorm na het verlaten van het lichaam. Het poepen kan gepaard gaan met een branderig gevoel. De geur is aan de sterke kant en kan naar zuur en penetrant neigen. Er is redelijk wat toiletpapier nodig om je achterkant weer schoon te maken.
  5. Als je poep zeer los en waterig is, dan heb je waarschijnlijk de beruchte diarree. Wanneer je langer dan drie dagen last hebt van diarree, adviseren wij om contact op te nemen met je huisarts. In de kalender kun je diarree niet bijhouden, wel kun je er een notitie van maken onder de stoelgangtracker.

Tips om de perfecte drol te creëren

Wij moedigen je aan om dagelijks de frequentie, vorm, consistentie, geur en kleur van jouw uitwerpselen te monitoren. Mocht je niet gewend zijn om na de nummer 2 even achterom te kijken, dan kan het vreemd voelen in het begin. Maar er is geen duidelijker aanwijzing voor jouw gezondheidstoestand dan wat je achterlaat in het toilet.

Ziet jouw drol er niet (altijd) uit als het perfecte plaatje? In de Lieve Poep kalender vind je tips & tricks voor een gezonde spijsvertering: het staat vol tips & tricks om je poep te analyseren en te verbeteren.

Boost je verteringsvuur!

Een van die tips is: boost je verteringsvuur. Om je verteringsvuur te laten weten dat het tijd is om wat harder te gaan branden, kun je voor het eten een ‘gembershotje’ nemen. Zie hieronder twee verschillende recepten.

  1. Snij een beetje gember in kleine stukjes , schenk er wat citroensap op en strooi er wat zout overheen en stop dit in je mond. Kauw er zachtjes op en voel hoe je opwarmt vanbinnen (niet doorslikken)!
  2. Mix 1/2 kopje citroensap met een 1/2 kopje honing in een potje. Doe daarna 1/2 kopje gember met 1/4 kopje water in een blender en mix het tot pulp. Druk het pulpmengsel door een zeef in het citroen/honingpotje. Neem hier voor het eten een klein shotje van.

Meer tips & tricks voor het analyseren en verbeteren van je poep? Bestel jouw exemplaar van de Lieve Poep kalender op Boekenwereld.com.