Wokken voor vitamines: 9 roerbak recepten
Wokken of roerbakken heeft diverse voordelen. Zo is het niet alleen een snelle kooktechniek, maar ook een gezonde manier om je eten te bereiden. Ten eerste: vitamines en mineralen blijven behouden omdat je het gerecht maar kort verhit en geen vocht toevoegt. Wist je dat groente bij het koken 20 tot 50% van zijn vitamines kan verliezen? Daarnaast zijn roerbakgerechten vaak slanke gerechten omdat voor de bereiding maar weinig olie nodig is. We hebben hier daarom 9 gezonde roerbak recepten voor je op een rij gezet.
Wokken? 3 tips!
Om vitamines in je groenten te behouden, hier nog 3 tips:
- Wil je je wokgroenten van tevoren iets garen? Overweeg ze dan te blancheren of stomen in plaats van te koken.
- Was en snij de groenten zo kort mogelijk voor gebruik.
- Eet je gerecht meteen na de bereiding op.
9x wokken: roerbak recepten
Hieronder vind je 9 roerbak recepten voor een gezonde maaltijd.
1. Roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos
Het recept voor deze roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Vol met ontstekingsremmende stoffen! Serveer met bruine rijst of andere volle granen.
2. Roerbakkip met groene asperges en penne
Het recept voor deze roerbakkip met groene asperges en penne komt uit het boek Eten om niet te vergeten van Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot.
3. Roerbak spinazie met gorgonzola
Het recept voor deze roerbak spinazie met gorgonzola komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Het recept, met jonge spinazie, komt uit het hoofdstuk Lente.
4. Roerbakschotel met kip en quinoa
Het recept voor deze roerbakschotel met kip en quinoa komt uit het boek Fit in 15 van Joe Wicks. Met voorgekookte quinoa zodat je niet 20 minuten hoeft te wachten tot hij gaar is :-).
5. Quinoa met geroerbakte groenten
Het recept voor deze quinoa met geroerbakte groenten komt uit het boek Eet als een expert van I’m a foodie. Lekker, met broccoli en (diepvries)doperwten!
6. Geroerbakte boerenkool en champignons
Nog meer roerbak recepten? Deze geroerbakte boerenkool en champignons komt uit het boek Powerfood, Yoga & Meditatie van Tara Stiles. Lekker krachtvoer! Voeg wat pepervlokken toe en de smaken gaan dansen, waardoor je een behoorlijk indrukwekkend hapje krijgt.
7. Rundvlees reepjes met broccoli en lente-ui in roerbaksaus
Deze rundvlees reepjes met broccoli en lente-ui in roerbaksaus komen uit het boek Skinny taste van Gina Homolka. Het bestaat uit magere reepjes dunne lende, broccoliroosjes en lente-ui in een zoete en smakelijke magere roerbaksaus. Gelukkig gaat niets zo snel als wokken, wat het perfect maakt voor doordeweekse avonden!
8. Thaise roerbakschotel met groene thee noedels
Dit recept voor deze Thaise roerbakschotel met groene thee noedels komt uit het Kookboek bij dementie van dr. Margaret Rayman, Vanessa Ridland, Katie Sharpe & Patsy Westcott.
9. Aziatisch rijstgerecht met garnalen, shiitake en nori
Het recept voor dit Aziatische rijstgerecht met garnalen, shiitake en nori komt uit het I’M Lijfboek van Isa Hoes en Medina Schuurman.