Chocolade-olijfoliemousse

Ingredienten voor 4 personen

  • 100 g pure chocolade (minstens 70% cacaobestanddelen), in stukjes
  • 2 el extra vergine olijfolie, plus extra voor eroverheen
  • 2 tl ahornsiroop
  • Snufje zout
  • 140 ml aquafaba (vocht uit een blikje kikkererwten, op kamertemperatuur)
  • 70 g hazelnoten, geroosterd, grof gehakt
  • 150 g kersen, vers of uit de vriezer, ontpit
  • Extra
  • Crème fraîche
  • Gehakte hazelnoten
  • Vervangen
  • Honing in plaats van ahornsiroop

Zo maak je het

  1. Laat de chocolade smelten in een hittebestendige kom die op een pan met net kokend water staat (de kom mag het water niet raken).
  2. Haal van het vuur en roer de olijfolie, ahornsiroop en het zout erdoor.
  3. Doe de aquafaba in een schone, vetvrije kom en klop ongeveer 5 minuten met de standmixer of handmixer tot er stijve pieken zijn.
  4. Roer een lepel van de aquafaba door het chocolademengsel en voeg dan het chocolademengsel toe aan de opgeklopte aquafaba.
  5. Vouw met een metalen lepel door elkaar – niet kloppen, want dan klop je de lucht eruit.
  6. Schep de mousse in vier glaasjes en zet die minstens 1 uur in de koelkast. Dien op met kersen, een extra scheutje olijfolie en een snufje zout.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?

Meer dan 100 wetenschappelijk onderbouwde, heerlijke en haalbare recepten: Food for Life Kookboek leert je hoe je je microbioom kunt voeden voor een gezonder en energieker leven. Met recepten die niet alleen goed voor je zijn, maar ook lekker, helpt dit boek je om gezondere keuzes te maken die een positieve impact hebben op je lichaam. Het boek legt de nadruk op het belang van fermentatie, goede eiwitten en kwaliteit boven kwantiteit, en helpt je met eenvoudige principes een dieet te vinden datzowel voedzaam als smakelijk is!

De auteur schrijft over dit recept: “Met extra vergine olijfolie en pure chocolade krijgt deze polyfenolrijke mousse een heerlijk volle, bittere smaak. Gebruik als het kan een goede, fruitige olijfolie en de mousse wordt nog lekkerder. We gebruiken hier aquafaba uit een blikje kikkererwten in plaats van eiwit; vang het vocht de volgende keer dat je kikkererwten gebruikt op en bewaar het in de vriezer voor een nagerecht als dit.”

Credits beeldmateriaal: Issy Croker


Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer gezonde recepten! ➔

Het recept is gebaseerd op dit boek
Het food for life kookboek