Het artikel is gebaseerd op dit boek

Voedzaam en Snel – 50x gezonde eenpansgerechten

Meer over dit boekMeer over dit boek
Gezond lichaam

Persoonlijk blog: 5 makkelijke eenpansgerechten die altijd werken

Eenpansgerechten vind ik echt ideaal. Of ik nu een lange werkdag heb gehad, sporten combineer met een thuiswerkdag, of mijn dochter laat moet ophalen na haar turntraining – met een eenpansgerecht staat er snel iets gezonds op tafel. Nóg beter is dat ik weinig afwas heb. Want zodra de kinderen op bed liggen, besteed ik mijn tijd liever aan een fijne serie, kletsen met Sven of een dansles!

In deze blog deel ik mijn vijf favoriete gezonde en makkelijke eenpansgerechten. Ze zijn gezond, simpel én verrassend lekker.

Door Jennifer (Voedzaam & Snel).

Waarom eenpansgerechten ideaal zijn voor drukke dagen

Ik kan ontzettend genieten van lange kooksessies in het weekend, maar doordeweeks heb ik daar gewoon geen tijd voor. Tja, we hebben het druk! Maar we willen ook gezond eten. Daarom zijn eenpansmaaltijden ideaal voor drukke gezinnen die snel en voedzaam willen eten (zoals wij), voor iedereen die een hekel heeft aan afwas, voor studenten en starters met een kleine keuken, voor kampeerders die met één kookstelletje toch gevarieerd willen koken, en voor iedereen die gewoon dol is op comfort food dat voedzaam én snel is.

Mijn 5 favoriete gezonde eenpansgerechten

Dit zijn mijn 5 favoriete gerechten uit één pan. Het recept voor de zoete aardappelcurry geef ik je cadeau, die staat onderaan deze blog. De andere recepten vind je in mijn kookboek 50x Gezonde eenpansgerechten. En echt, toen ik dat kookboek maakte, vroeg ik mezelf serieus af: waarom gebruikte ik vroeger eigenlijk altijd zoveel pannen? Want een curry, pastamaaltijd, couscous, stoofpot, soep of zelfs lasagne: je kunt het allemaal in één pan klaarmaken.

1. Midden-Oosterse eenpansstoof met kip, aubergine en couscous

Ik ben echt dol op de combinatie van zoete dadels en zoutige feta. Zalig! Ik maak het liefst een grotere portie van deze couscous eenpansmaaltijd, want hij is ook verrukkelijk als lunch. Laat jij de couscous altijd wellen in een aparte schaal? Dat hoeft dus helemaal niet. Als laatste roer je de couscous door het gerecht, deksel erop, even wachten… en je kunt aan tafel.

2. Panlasagne met zalm en spinazie – lasagne uit één pan

Lasagne in een pan? Ja hoor, dat kan gewoon. Je voegt iets minder lasagnebladen toe dan in de oven en breekt ze in stukjes. Even roeren, 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan en je kunt smullen van een heerlijke lasagne. Zo simpel kan het zijn!

3. Eenpans zuurkoolpasta met gehakt en kaas

Als kind vond ik zuurkool helemaal niet lekker. Zo zuur en draderig. Bah. Misschien komt het door de lokale boerderijwinkel bij ons in de buurt met verse zuurkool uit het vat, maar ineens smul ik van zuurkool! Maar dan wel gecombineerd met gesmolten gruyère, gebakken ui en room. Een soort gezonde pasta carbonara. Dit is echt smullen! De pasta hoef je trouwens niet apart te koken. Ideaal, toch?

4. Jambalaya uit één pan met kabeljauw

Jambalaya is een klassiek éénpansgerecht uit Louisiana (VS) met invloeden uit de Franse, Spaanse en West-Afrikaanse keuken. Het lijkt een beetje op paella en wordt vaak gemaakt met kip of worst. Ik heb er (lekker eigenwijs) kabeljauw bij gedaan. Die leg je aan het einde van de bereiding bovenop de rijst. Deksel erop en binnen 5 tot 10 minuten is de vis gaar en nog heerlijk zacht.

5. Zoete aardappelcurry met kikkererwten – makkelijke curry uit één pan

In India en Thailand wordt curry vaak met kikkererwten, linzen of kokosmelk gemaakt. Zoete aardappel past daar perfect bij. Hij zorgt voor romigheid en een subtiele zoetheid die het pittige en kruidige van de curry mooi in balans brengt.

Eten je kinderen mee? Gebruik dan de helft van de currypasta, dan is ‘ie minder pittig. En rijst? Die is niet nodig bij dit recept. Je dipt lekker met warme naanbroodjes in de saus. Heerlijk!

Het recept 

Voor 2 personen

Dit heb je nodig:

· 300 g zoete aardappel

· 1 kleine rode ui

· 5 g verse gember

· ½ el kokosolie

· 1 el rode currypasta

· 200 g tomatenblokjes (uit blik)

· 270 ml kokosmelk (klein blikje)

· 150 g kikkererwten (uitlekgewicht)

· 2 takjes koriander

· Zout en peper naar smaak

· ½ limoen

· 2 naanbroodjes

· 50 g zure room

· 30 g granaatappelpitjes

Zo maak je het:

1. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Snipper de rode ui en rasp de verse gember.

2. Verhit de kokosolie in een diepe pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en gember tot ze zacht en glazig zijn.

3. Voeg de zoete aardappel toe en bak 5 minuten mee.

4. Voeg de currypasta toe en bak 1 minuut mee tot de geuren goed vrijkomen.

5. Giet de tomatenblokjes en kokosmelk erbij, roer goed.

6. Laat ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel, tot de zoete aardappel gaar is.

7. Voeg de kikkererwten toe, laat even meewarmen en breng op smaak met zout en peper.

8. Serveer de curry met naanbroodjes, limoenpartjes, zure room, koriander en granaatappelpitjes.

Ben jij ook fan van makkelijke en gezonde eenpansgerechten? In mijn kookboek 50x Gezonde eenpansgerechten vind je nog veel meer variaties, van snelle curries en voedzame pasta’s tot stoofschotels die je met het hele gezin kunt eten.

Bekijk het kookboek hier!