Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Falafel met pittige pindasaus (tamaaya)

Falafel met pittige pindasaus (tamaaya)

0 / 5. 0

Ingrediënten

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Kook de gedroogde tuinbonen ca. 10 minuten. Giet af en laat afkoelen. Snijd alle kruiden, lente-ui, ui en knoflook grof, en pureer ze dan met de tuinbonen in de keukenmachine tot een dikke puree; voeg eventueel een klein scheutje water toe als het mengsel te korrelig en te droog is: het moet een dik deeg worden. Doe het in een ruime schaal, voeg ½ eetlepel versgemalen zwarte peper, korianderzaad, pul biber, het bakpoeder en wat zout toe en meng goed. Dek de schaal af met folie en laat ca. 30 minuten rusten.
  • Stamp intussen voor de pindasaus in een vijzel de knoflook fijn en voeg het limoenrasp toe. Snijd de pepers fijn en voeg ze toe. Stamp met wat zout tot een glad mengsel. Voeg de pinda’s toe, stamp goed fi jn tot een gladde saus en voeg daarna het limoensap en eventueel nog wat zout toe. Je kunt dit ook met de staafmixer doen.
  • Rol balletjes ter grootte van een walnoot, druk ze plat en haal ze door het sesamzaad en de bloem; zorg dat ze goed bedekt zijn. Verhit de arachideolie in een wok of frituurpan tot 180 °C of tot een blokje brood dat je erin doet in enkele seconden goudbruin kleurt. Frituur de falafel in kleine porties goudbruin in ca. 2 minuten, haal ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de falafel met de pittige pindasaus.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze Soedanese falafel met pittige pindasaus (tamyaa) komt uit het boek Arabia bij je thuis van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Over dit recept schrijven ze: “Deze falafel blijven hun vorm prachtig behouden door het paneren in bloem en sesamzaad. De smaak is extra kruidig door de toevoeging van de verse kruiden zoals koriander en dille, wat we niet kennen in de Midden-Oosterse falafel. De pittige pindasaus met hete pepers en limoensap maakt je direct duidelijk dat je in Afrika bent.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van