Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gegrilde Polenta met een Saus uit Veracruz en Bladgroenten

Gegrilde Polenta met een Saus uit Veracruz en Bladgroenten

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 250 g grove polenta
  • 1,2 l water of groentebouillon
  • 3 el olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
  • kleine handvol gehakte peterselie
  • vegetarische parmezaan of pecorino of vegan kaas, fijn geraspt (optioneel)
  • 3 grote handenvol bladgroente (snijbiet, spinazie, boerenkool), zonder stelen
  • zout en peper
  • Voor de saus
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote Spaanse ui, in dunne ringen
  • 2 wortels, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 1/2 bol knoflook, teentjes gepeld en in plakjes
  • handvol oreganoblaadjes of tijm
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 100 ml manzanillasherry
  • 80 g groene olijven van goede kwaliteit, ontpit en grof gehakt
  • 40 g kappertjes, grof gehakt
  • 60 g ingelegde chilipepers uit een pot, in ringetjes, plus extra voor erover
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el rietsuiker
  • 1,2 kg rijpe tomaten of
  • 3 blikken van 400 g gepelde tomaten

Bereidingswijze

  • Bekleed een braadslee of ovenschaal van 20 x 30 cm met plasticfolie en zet opzij.
  • Doe de polenta in een pan met het water of de groentebouillon en voeg royaal zout en peper toe.
  • Kook de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg zo nodig meer water toe, zodat de polenta in de braadslee kan worden geschonken.
  • Roer er als de polenta gaar is meteen 1 eetlepel van de olijfolie, de peterselie en flink wat zout en peper naar smaak door.
  • Giet de polenta in de beklede braadslee en zet opzij om te laten afkoelen.
  • Je kunt dit al twee dagen van tevoren doen – dek de polenta dan gewoon af en bewaar in de koelkast.
  • Verhit intussen voor de saus een grote braadpan op vrij hoog vuur, schenk er na een paar minuten de olijfolie in en draai het vuur matig hoog.
  • Doe de ui, wortels en bleekselderij erin, voeg royaal zout en peper toe en bak 8-10 minuten tot het zacht is.
  • Voeg de knoflook toe op 2 teentjes na en doe de oregano en laurierblaadjes erbij. Roer door en bak nog 3-4 minuten.
  • Voeg tot slot de sherry, olijven, kappertjes, ingelegde chilipepers, het kaneelstokje, de rietsuiker en tomaten toe, schenk er 250 ml water bij en breng zachtjes aan de kook.
  • Proef, voeg zo nodig zout en peper toe en laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verhit als je wilt gaan eten de ovengrill tot matig heet en snijd de polenta in lange driehoekjes.
  • driehoekjes. Besprenkel ze met olijfolie, bestrooi ze met de geraspte kaas, als je die gebruikt, en gril ze 10 minuten tot ze opgewarmd zijn en de bovenkant goudbruin is.
  • Verhit terwijl de polenta onder de grill staat de resterende olijfolie in een brede, diepe koekenpan en bak de laatste 2 knoflookteentjes tot ze goudblond zijn.
  • Roer de bladgroenten erdoor, bak een minuut, voeg 2-3 eetlepels water toe en leg er een deksel op.
  • Stoom de bladgroenten 4-5 minuten tot ze zacht zijn. Serveer de polenta met de tomatensaus en bladgroenten, bestrooid met de ingelegde chilipepers.

Tip

Deze betoverende, zijdezachte, volle tomatensaus komt uit Veracruz, waar Cortés aan land kwam en Amerika ontdekte. Destijds bezetten de Spanjaarden ook Sicilië, dus handelaren brachten kappertjes en olijven mee naar Mexico en keerden terug met scheepsladingen vol cacao, tomaten en goud. Deze klassieke saus uit Veracruz is dan ook overladen met olijven en kappertjes. Je kunt ook ingelegde jalapeño’s in dit recept gebruiken, maar ik vind dat ingelegde Spaanse guindillas of ingelegde Turkse chilipepers ook veel vurigheid en karakter hebben.

Mega Mexicaans, maar dan zonder vlees. Ontdek de 110 vegetarische en vegan recepten in ‘Meat-Free Mexicaans’, het nieuwe kookboek van Thomasina Miers. Fris, spicy & spannend, dat zijn de Mexicaanse flavours van Thomasina Miers’ vega & vegan gerechten in Meat-Free Mexicaans. Van koffiebroodjes met kardemom en Smokey Chipotle Tofu tot Bloemkooltaco’s, empanada’s, gordita’s met gegrilde asperges, gegrilde polenta met bladgroenten en overheerlijke cocktails. Alle gerechten zijn een plezier om te bereiden, te eten, drinken en vooral om keer op keer opnieuw te maken!

Credits beeldmateriaal: Tara Fisher

 

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen ➔

Inkijkexemplaar van