Sticky Korean chicken bao’s

Ingredienten voor 4 personen

  • Marinade
  • 4 el gochujang
  • 4 el ahornsiroop (of honing)
  • 70 ml donkere sojasaus
  • 3 el mirin of rijstwijn
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el (geroosterde-)sesamolie
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 el fijngehakte verse gemberwortel
  • Spicy cucumber
  • 1/2 komkommer
  • 1 tl zout
  • 1 tl sojasaus
  • 1/2 el rijstazijn
  • 1/2 el kristalsuiker
  • 1/2 el (geroosterde-)sesamolie
  • 1 lente-ui, dun gesneden
  • 1 tl gochugaru (Koreaanse pepervlokken)
  • 2 tl sesamzaadjes, geroosterd
  • 3 el mayonaise
  • 600 g kippendijfilets
  • 8 bao buns (Chinese broodjes)
  • Garnering
  • Verse koriander

Verder nodig

  • BBQ of grill
  • stoomoven of -mand, of magnetron

Zo maak je het

  1. Meng voor de marinade alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Roer in een aparte kom twee eetlepels van de marinade door drie eetlepels mayonaise en zet opzij.
  2. Schep de kippendijen door de rest van de marinade en laat minimaal 2 uur maar het liefst een nacht in de koeling marineren.
  3. Halveer de komkommer met een mes in de lengte. Haal met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in halve maantjes van ca. 5 mm dik.
  4. Bestrooi de plakjes komkommer met de theelepel zout en laat in een vergiet 30 minuten staan om overtollig vocht uit de komkommer te trekken.
  5. Spoel de plakjes komkommer af met stromend water en dep ze droog. Meng met de overige ingrediënten voor de Spicy Cucumber en zet opzij.
  6. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Haal de kippendijen uit de marinade en leg ze op de grill.
  7. Bewaar de overgebleven marinade en gebruik deze om tijdens het grillen de kippendijen nog een paar keer in te kwasten.
  8. Gril de kippendijen in ca. 20 minuten onder af en toe draaien tot een kerntemperatuur van minimaal 78 °C is bereikt. Stoom ondertussen de bao buns in een stoomoven of magnetron om op te warmen.
  9. Haal de kippendijen van de grill en snijd ze in dikke repen.
  10. Vouw de gestoomde broodjes open, smeer er wat van het mayonaise-marinademengsel op en beleg royaal met de gegrilde kip en spicy cucumber. Garneer eventueel met wat blaadjes verse koriander.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Maak het recept nóg gezonder met deze tips!
  • Iets minder suiker en zout: De komkommersalade is heerlijk fris, maar je kunt de kristalsuiker vervangen door een natuurlijke zoetstof zoals ahornsiroop, of zelfs helemaal weglaten. En de mayo? Kies voor een light-variant of een frisse yoghurtmayonaise om het iets lichter te maken.
  • Extra groenten voor meer kleur: Maak het gerecht nóg voedzamer door wat ingelegde wortelreepjes of daikon toe te voegen. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar voegt ook extra crunch en voedingsstoffen toe.
  • Volkoren buns, maar net zo lekker: Wil je net wat meer vezels binnenkrijgen? Kies dan voor volkoren of minder geraffineerde bao buns. Ze zijn net zo lekker en houden je langer verzadigd.
  • Vega, maar boordevol smaak: Geen zin in vlees? Vervang de kippendijfilets door gemarineerde tofu of tempeh. Ze nemen de marinade perfect op en zijn een geweldige plantaardige optie.

Smokey Goodness Asian BBQ Flames & Flavours is het nieuwe kookboek van BBQ-koning Jord Althuizen. Dit is dé culinaire reis naar de rijke en rokerige smaken van Azië. Jord brengt de intense streetfoodsmaken en gegrilde specialiteiten van Zuid-Korea, de Filipijnen, Hongkong, Singapore en Japan naar de barbecue en grill in je eigen achtertuin!

De auteur schrijft over dit recept: “Gestoomde broodjes zijn hier al redelijk ingebakken en for good reasons, het fluweelzachte deeg is de ultieme verpakking voor rokerig lekkrs, deze kipbao’s, die door Koreaanse Gochujang (gefermenteerde pepers) een heerlijke licht pittige smaak krijgen, zijn bij ons thuis inmiddels een party favourite. En na een keer maken staan ze bij jou zonder twijfel net zo goed op de vaste playlist.”

Credits beeldmateriaal: Remko Kraaijenveld


Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer gezonde recepten! ➔



Het recept is gebaseerd op dit boek