Spliterwtensoep met brood

Ingredienten voor 6 personen

  • 200 g gele of groene spliterwten, een nacht in water geweekt
  • 1/2 kleine knolselderij
  • 1 pastinaak, geschild
  • 1 wortel, schoongeboend
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui, geschild
  • 4 teentjes knoflook, geschild
  • 3 el koolzaadolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 100 g oud zuurdesem- of roggebrood van goede kwaliteit, in blokjes
  • Zeezout en zwarte peper olijfolie, gehakte marjolein of oregano en chilivlokken, om te serveren

Zo maak je het

  1. Laat de spliterwten uitlekken in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Schil de knolselderij met een mesje en verwijder alle aarde- en vuildeeltjes.
  2. Snijd hem dan in fijne blokjes. Door de knolselderij fijn te snijden komt er meer smaak vrij tijdens het koken. De blokjes hoeven trouwens niet perfect te zijn, hoor; het is tenslotte een rustiek gerecht.
  3. Doe hetzelfde met de pastinaak, wortel, bleekselderij, ui en knoflook. Verhit de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem tot hij zacht wordt en begint te kleuren.
  4. Voeg vervolgens alle andere groenten toe, behalve de knoflook, en bak al omscheppend 15 20 minuten, of tot de groenten rondom goudkleurig zijn. Als de pan er droog uitziet, voeg dan een scheutje water toe en roer de aanbaksels los met een houten lepel.
  5. Voeg nu de knoflook en tomatenpuree toe en laat ook de knoflook een beetje kleuren. Roer tot slot de tijm erdoor. Neem de tijd om de groenten te laten bruinen, want dat is waar de meeste smaak vandaan zal komen.
  6. Als de groenten goudbruin en zacht zijn, voeg dan 2 liter koud water en een flinke snuf zout toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten sudderen.
  7. Voeg de spliterwten toe en laat nog 30 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Schep dan het brood erdoor en laat nog 5 minuten op het vuur staan. Proef de soep en pas de smaak eventueel aan.
  8. Schep de soep dan in kommen. Ik serveer de soep graag met een scheutje olijfolie, een beetje van mijn geliefde marjolein en een snufje chilivlokken.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

In ‘De keukens van Oekraïne’, het kookboek van de bekroonde chef Olia Hercules, ontdek je de bijzonder lekkere recepten en eetherinneringen uit alle windstreken van Oekraïne.

De auteur schrijft over dit recept: Deze soep, die in Oekraïne kuleshnyk wordt genoemd, houdt het midden tussen een minestrone en ribollita. Volgens mijn vegetarische echtgenoot Joe is dit recept – afkomstig uit Zinovia Klynovetska’s beroemde kookboek uit 1913 met gerechten en dranken uit Oekraïne – de lekkerste uit dit hele boek. Gedroogde restjes brood worden gebruikt om de soep nog iets te verdikken, wat hem heerlijk voedzaam en troostrijk maakt. Een scheutje olijfolie over de kuleshnyk bij het opdienen, een nogal Italiaanse trucje, werkt hier heel goed.”


Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
De keukens van Oekraine