Romige geroosterde-bloemkoolsoep met cashewnoten
Ingredienten voor 4 personen
- 100 g cashewnoten
- 1,2-1,5 liter hete groentebouillon
- 1 grote bloemkool (ca. 1,5 kg), schoongemaakt en in kleine roosjes, bewaar de bladeren
- 2 preien, schoongemaakt en in grote stukken
- 1 grote ui, grof gesneden
- 3 stengels bleekselderij, grofgesneden
- 1 tl komijnzaad
- Blaadjes van 5 takjes tijm
- Olie of gesmolten vet
- Zeezout en zwarte peper
- Knoflookolie
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 2 el pompoen- en/of zonnebloempitten
- Snufje gedroogde chilivlokken
- Voor eroverheen
- Klein handje bieslook en/of bladpeterselie, fijngesneden
Zo maak je het
- Doe de cashewnoten in een kom, schenk er 1,2 liter groentebouillon overheen en laat minimaal 1 uur weken. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
- Leg de bloemkoolroosjes in een grote braadslede, samen met de bloemkoolbladeren (als die er goed uitzien). Voeg de prei, ui, bleekselderij en het komijnzaad toe.
- Voeg een beetje olie of gesmolten vet toe, breng op smaak met zout en peper en schep goed door elkaar, zodat de groenten bedekt zijn met een dun laagje olie of vet. Zet de braadslede 20-25 minuten in de oven tot de groenten gaar en goudbruin zijn.
- Maak intussen de knoflookolie. Verwarm de extra vierge olijfolie in een kleine steelpan samen met de knoflook, pompoen- en/of zonnebloempitten, chilivlokken en een mespunt zout.
- Verwarm slechts 1-2 minuten zachtjes op middelhoog vuur tot de knoflook licht goudbruin begint te worden. Haal meteen van het vuur en schenk de knoflookolie in een kom. Laat trekken tot de soep klaar is.
- Schep de inhoud van de braadslede in een blender, voeg de tijmblaadjes en cashewnoten, inclusief het weekvocht, toe en mix tot een glad geheel.
- Schenk de soep in de steelpan en verwarm zachtjes, zonder het te laten koken. Je kunt de soep ook rechtstreeks in de pan pureren met behulp van een staafmixer.) Welke manier je ook kiest, schenk wat extra bouillon bij de soep om hem te verdunnen als de soep te dik lijkt.
- Schep de soep in voorverwarmde soepkommen en maak elke kom af met een scheutje knapperige knoflookolie. Bestrooi met wat bieslook en/of bladpeterselie.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?
30 planten eten per week klinkt veel, maar met de geweldige recepten van Veg!s Hugh Fearnley-Whittingstall is dit nieuwe, wetenschappelijke inzicht een makkelijke win-win: én geweldige maaltijden, én de vele gezondheidsvoordelen van een zo gevarieerd mogelijk voedingspatroon gebaseerd op planten. De basis voor een gezonde darmflora en daarmee een gezonder leven. Met handige hoofdstukken zoals vijf bij het ontbijt en zes in soep & stoof, laat Hugh zien hoe je simpel & lekker meer planten toevoegt op je bord.
De auteur schrijft over dit recept: “Dit is een verrukkelijke, romige, witte soep boordevol lekker look (prei, ui, knoflook), dat samen met bloemkool geroosterd wordt. Als je de tijd hebt, laat de cashewnoten dan een paar uur weken zodat ze zacht worden – dat geeft een gladder eindresultaat. De knoflookolie is een geweldige toevoeging en kun je van tevoren maken, maar is zeker niet essentieel. De soep is zo ook heerlijk, of met een schepje van mijn Zevenplantenpesto (zie blz. 216).”
Credits beeldmateriaal: Lizzie Maison
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: