Gekaramelliseerde zalm met earl grey
Ingredienten voor 6 personen
- 1/3 el earlgreyblaadjes
- 55 g donkere basterdsuiker
- 1/3 el fijn geraspte schil van een biologische citroen
- 1 tl gemalen komijn
- 1 kg zalm, met vel, graatjes verwijderd (zie tips)
- 125 g waterkers, dikke stelen verwijderd
- 6 radijzen (165 g), bijgesneden, in dunne plakjes (zie tips)
- 30 g muntblaadjes
Zo maak je het
- Meng de theeblaadjes, donkere basterdsuiker, citroenschil en komijn in een kommetje en voeg zout en peper toe.
- Bekleed een kleine bakplaat met plasticfolie. Leg de zalm er met het vel naar beneden op.
- Wrijf het vlees van de zalm in met het suikermengsel. Dek af en zet 1 uur in de koelkast.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Veeg het suikermengsel van de zalm. Leg de zalm met het vel naar beneden op een stuk bakpapier en leg het geheel in de grillpan.
- Gril de zalm 5 minuten. Keer hem voorzichtig en gril de andere kant 6 minuten voor medium of langer als je dat lekker vindt.
- Leg de zalm op een bord, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 5 minuten rusten.
- Serveer de zalm met de waterkers, radijs en munt.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Vraag de visboer om een zalmzijde uit het middenstuk om zeker te zijn dat hij gelijkmatig gaart. Gebruik een mandoline of V-snijder om de radijzen dun te snijden.
Heerlijk eten tijdens de feestdagen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak de feestelijke recepten voor voor-, hoofd- en nagerechten met Keukenhelden – Makkelijke kerst.
Credits beeldmateriaal: James Moffat
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: