Kombucha zelf maken: een uniek en verfrissend recept
Ingredienten voor voor 2 liter personen
- 3 el losse of 5-8 zakjes earl grey-thee
- 2 l kokend water
- 85 g 85 g rietsuiker
- 125 ml naturel kombucha (uit de winkel of zelfgemaakt)
- 1 SCOBY
- 450 ml ongezoet kersensap
Verder nodig
- 1 weckpot van 2 liter
- flessen om te vullen
Zo maak je het kombucha zelf maken
- Doe de thee in een grote hittebestendige kom met een brede opening. Giet kokend water over de thee. Laat alles onafgedekt staan en tot kamertemperatuur afkoelen. (Daarbij verdwijnt veel van de bergamotolie, die de fermentatie kan belemmeren.)
- Zeef de thee in de pot en laat bovenin minstens 7,5 cm vrij. Voeg de suiker toe en los hem roerend op. Roer er grondig de kombucha door.
- Leg de SCOBY op de vloeistof. Bedek de opening van de pot met een doekje en zet het met een elastiekje vast. Zet de pot op een warme, donkere plaats en laat hem, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, 1-4 weken staan.
- Wacht tot je tevreden bent met de fermentatie, en giet de kombucha in de steriele flessen, maar niet verder dan tot de hals.
- Giet kersensap in elke fles maar laat bovenin een ruimte van 2,5 cm vrij.
- Laat de flessen op kamertemperatuur 1-3 dagen (of langer als het kouder is) carboniseren voordat je ze in de koelkast zet. Kombucha is daar maandenlang houdbaar.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Ook andere theesoorten zijn bruikbaar, mits zonder smaakjes of specerijen die de werking van de gisten en bacteriën kunnen verhinderen of verzwakken. In de fase van de botteling kun je extra smaken toevoegen aan je kombucha zonder de SCOBY onbruikbaar te maken.
Wil je meer recepten uit de categorie Suikervrij?
Zelfgemaakte kombucha proberen? Hieronder lees je hoe je kersen kombucha met earl grey maakt. Kombucha is een brouwsel van gefermenteerde thee. Het drankje is populair in Rusland, China en Japan. De unieke symbiose van gist en bacteriën zorgt voor een heerlijke en gezonde drank.
De zelfgemaakte kombucha hieronder is een roze drank die een verfijnde kersen- en bergamotsmaak combineert met het bruisende zuur van kombucha. Zo ontstaat een even unieke als verfrissende drank. Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.
Voor het maken van deze kombucha heb je een SCOBY nodig. SCOBY is de Engelse afkorting van ‘symbiotische kolonie van bacteriën en gist’ en slaat op de gelatineuze schijf die ontstaat op actieve kombucha of jun. Een SCOBY is makkelijk te kweken, te splitsen en met anderen te delen. Hoe je dat doet lees je in het boek. Je kunt ook een SCOBY kopen.
- Voor meer gezonde recepten kijk je hier.
Meer recepten voor gezonde drankjes:
- Kurkuma drankje van Ella Mills-Woodward
- Rabarber Prosecco van Manja Visser
- Perzik-IJsthee van Ellemieke Vermolen
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: