Baklava
Ingredienten voor Voor 42 stuks personen
- 200 g roomboter + extra om in te vetten
- 1 pak baklavadeeg (14 vellen)
- 350 g honing
- 40 ml oranjebloesemwater
- 70 g gezouten roomboter
- 600 g walnoten, heel fijn gemalen
- 4 g kaneel
Verder nodig
- Bakvorm van 24 x 35 cm, 2 steelpannen, een mengkom en een kwastje
Zo maak je het
- Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de bakvorm in met roomboter.
- Smelt de roomboter in een pannetje. Snijd het baklavadeeg op dezelfde breedte als de bakvorm en bewaar het in een schone droge keukendoek om uitdrogen te voorkomen.
- Verwarm in een pan 300 g honing met 20 ml oranjebloesemwater en houd dit mengsel warm.
- Roer in een mengkom de gezouten roomboter, 500 g gemalen walnoten, de rest van de honing en het oranjebloesemwater en de kaneel door elkaar. Verdeel het mengsel in zeven gelijke porties (van circa 90 g).
- Bereiding
- Bestrijk een vel baklavadeeg met gesmolten roomboter. Leg er een tweede vel op en bestrijk dat ook.
- Neem één portie van het walnotenmengsel en verdeel dat onderaan over het baklavadeeg.
- Rol op tot een staaf, leg deze in de bakvorm en bestrijk met gesmolten roomboter. Maak de rest van de staven op dezelfde manier.
- Snijd elke staaf met een scherp mes meteen in zessen. Bak de baklava in circa 25 minuten goudbruin en krokant in de oven.
- Neem de bakvorm uit de oven en verdeel de warme honing over de baklava. Garneer meteen met de rest van de fijngemalen walnoten.
- Laat de baklava minimaal 3 uur afkoelen voordat je ervan gaat genieten.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Mounir schrijft over dit recept: “Baklava is heerlijk om uit te delen of om te krijgen: wij kregen het vroeger van Turkse vrienden uit de straat, in ruil voor Marokkaanse koekjes. Mijn versie bestaat uit zeven rolletjes die ik voor het bakken alvast in zessen snijd.”
Tradities en tijd met elkaar aan tafel zijn en blijven belangrijk. Met Het ramadan kookboek met 115 heerlijke recepten voor Ramadan maar ook voor Eid al-Fitr (Suikerfeest) en Eid al-Adha (Offerfeest) is er nu – eindelijk! – ook een inspirerend kookboek voor de islamitische feestdagen. Van harira en baghrir tot samosa’s, vol gezonde en voedzame maaltijden.
Het ramadan kookboek bevat de lekkerste recepten uit Mounirs eerdere kookboeken Lekker Arabisch, Vega Arabisch en Snel Arabisch en geeft daarnaast antwoord op de zestien meest gestelde vragen over de ramadan.
Credits beeldmateriaal: Mitchell van Voorbergen
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: