Courgette: veelzijdig en gezond

Courgettes zijn net kameleons: ze nemen de smaak aan van het gerecht waarin je ze verwerkt. De courgette is daardoor enorm veelzijdig, en ook nog eens gezond (want boordevol vezels, vitaminen en mineralen). Als hij nog geen (vast) onderdeel is van jouw menu, dan wordt het hoog tijd!

Boordevol vezels, vitaminen en mineralen

Courgettes zijn licht verteerbaar en zitten vol met vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor, en bevatten onder andere vitamine B11 (foliumzuur), C en B6. Hierdoor heeft het eten ervan onder andere een bloeddrukverlagend effect en helpt het tegen hart- en vaatziekten. Foliumzuur beschermt vrouwen tegen darmkanker en verkleint bij zwangere vrouwen de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby.

Zorg dat de courgette ‘bite’ houdt als je hem in gerechten verwerkt, dan blijven de vitaminen en mineralen zoveel mogelijk behouden.

Veelzijdige groente

De courgette is een veelzijdige groente: in veel verschillende soorten gerechten komt hij tot zijn recht. Denk aan soep, gevuld met onder andere gehakt en paprika, hartige taarten en lasagne (waarbij je plakken courgette gebruikt als lasagnevellen). Hij is ook heerlijk in smoothies, hartige koekjes en als groentespaghetti (gebruik de Spirelli om hem te ‘slijpen’).

Courgette combineert zoals gezegd goed; vaak zie je hem zij aan zij met bijvoorbeeld appel, walnoot, rauwe ham, geitenkaas en koolvis. En of je hem nou stooft, stoomt, (roer)bakt of verwerkt in ovengerechten: hij voelt zich eigenlijk in ieder gerecht thuis.

Verkrijgbaarheid courgette

Volgens de fruit- en groentekalender van MilieuCentraal is courgette bijna het hele jaar door een goede keuze: de groente heeft in alle maanden, behalve in december, een lage milieubelasting. Heb je er eenmaal een aangeschaft? Bewaar hem dan op een koele plaats buiten de koelkast: hij blijft dan langer hard en houdt een strakke schil.

Klik hier voor meer tips.