Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Andrew Cooper: van Coca Cola light naar Sapman

Andrew Cooper, je kent hem misschien als de knappe tuinman uit de Coca Cola light-reclame. Onlangs bracht hij een boek uit, Sapman. Sapman bevat meer dan 100 superlekkere en gezonde ideeën voor sapjes, smoothies, shots, tonics en meer. We mochten Andrew drie vragen stellen. Het is een opmerkelijk stap, van de frisdrankindustrie naar gezonde, verse sappen. Wat bracht hem daartoe? Ook lees je meer over zijn favoriete sapje en hoe hij zijn kinderen bijbrengt wat gezond eten is.

Je acteerde in een reclame om Coca Cola light te promoten en nu heb je je op gezonde sappen gestort. Hoe kwam je tot deze stap?
“Bizar genoeg hadden we vroeger, toen ik 14 was, een grote oude sapcentrifuge waar ik altijd door gefascineerd was. Maar hij was moeilijk te gebruiken en werkte niet echt goed.

Ik ben al bezig met gezond eten en een gezondheidsbevorderend eetpatroon sinds ik begon te werken in de Verenigde Staten en moeite had om fit en gezond te blijven door het vele reizen. Als je twee lange vluchten per week doet, is dat zwaar voor je lichaam en immuunsysteem. Ik werkte ook in een sector waarin uiterlijk heel belangrijk is, dus ik probeerde mezelf fit en gezond te houden om het drukke schema te kunnen bijhouden.

De hele hype rond koude geperste sappen begon in 2011 in de Verenigde Staten. Ik vond het een geweldig idee dat je de beste sappen kant en klaar in flessen kon kopen zonder iets te hoeven doen. Al gauw vulde ik, als ik in New York was, mijn minibar met sappen van Juice Press.

Uiteindelijk kocht ik een machine van California en startte een sapbedrijf. Het is een geweldige ervaring en we leveren aan een aantal zeer grote, bekende klanten en winkels. Maar ik miste nog de mogelijkheid om alle kennis en passie te delen met zoveel mogelijk mensen. Dus toen de gelegenheid zich aandiende om een boek te schrijven, greep ik die met beide handen aan. Ik had genoeg recepten om drie boeken te vullen, dus keuzes maken was de belangrijkste uitdaging.”

Wat is je favoriete sap?
“Omdat het zomer is, begin ik momenteel de meeste dagen met een frisse groene sap. Bijvoorbeeld Stralend groen (groentesap met sla en peterselie).”

Je hebt twee kinderen. Wat vind je belangrijk en hoe leer je je kinderen om gezond te eten?
“Het belangrijkste voor mij is:

  1. Maak van eten iets leuks.
  2. Leg uit wat ze eten, zodat ze begrijpen hoe eten wordt gemaakt.
  3. Als het kan, laat de kinderen dan helpen in de keuken. Zo begrijpen ze wat vers voedsel is.

Ik ben best flexibel: ijs en chocolade met vrienden moet kunnen. Maar bewerkte voedingsmiddelen zijn voor mij het ergste. Een goede regel is: als je niet precies weet wat ergens in zit en hoe het werd gemaakt, eet het dan niet. Kwaliteit van de ingrediënten is voor mij het belangrijkste. Ik heb raw, veganistisch en Paleo gegeten, maar wat voor mij het beste werkt is een dieet dat vooral verse groenten en fruit bevat, afgewisseld met duurzame vis en vlees. Als ik niet weet waar eten van werd gemaakt en waar het vandaan komt, zal ik het niet aanraken.

Met mijn kinderen heb ik een zeer open, eerlijke benadering van voedsel: ik leg ze uit wat de voordelen van bepaald voedsel zijn en waarom ze bepaalde dingen niet moeten eten. Ze weten dat zoetigheden slecht voor hen zijn en nul voedingswaarde hebben, maar ze mogen het in zeldzame gevallen wel eten als traktatie. Zij zien fruit als een traktatie en het enige wat ze willen drinken is water of verse sappen en smoothies. We eten iedere week bottenbouillon en pap en we zullen ze altijd aanmoedigen om alles uit te proberen. Het is een constant proces, maar ik denk dat het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat ze goed uitgebalanceerde maaltijden eten, en genieten van het eten en maaltijden met de hele familie aan tafel.”

Klik hier voor meer tips.